МОН предлага таксите за обучение да отпаднат в още осем специалности във висшето образование

  • 23 септември 2020 12:45

  • 2025
  • 0
МОН предлага таксите за обучение да отпаднат в още осем специалности във висшето образование
© Pixabay

Министерството на образованието и науката /МОН/ предлага таксите за обучение в още осем специалности да отпаднат. Предвижда се тези специалности да бъдат добавени в Списъка на защитените, както и професионалното направление "Здравни грижи" да се включи в Списъка на приоритетните професионални направления. Това в заложено в проект за допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, съобщават от пресцентъра на МОН.

През юни с Решение на Министерския съвет от такси бяха освободени първокурсниците от осем професионални направления и осем защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти, необходими за икономическото и общественото развитие на страната.

МС промени таксите за обучение за чуждестранните студенти в Тракийски университет

Включването на професионалното направление "Здравни грижи", като приоритетно, ще гарантира по-голям брой на местата за субсидирано от държавата обучение в специалността "Медицинска сестра". Предложението е в синхрон с политиката в областта на здравеопазването за кадрово обезпечаване на сектора. Предложените за нови защитени специалности са "Африканистика", "Класическа филология" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които се изучават в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" - в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Предлага се защитени да станат още специалностите "Топло- и ядрена енергетика" и "Ядрена енергетика" в Техническия университет в София, "Металургия" в Химико-технологичния и металургичен университет в София, "Корабостроене и морска техника" в Техническия университет във Варна, както и "Технология на дървесината и мебелите" в Лесотехническия университет в София.

За компенсиране на разходите, свързани с освобождаването от такси, за първия семестър на академичната 2020/2021 година МОН ще предостави 37 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета за 2020 г. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища. Очакванията са над 7000 студенти от 15 държавни висши училища да се обучават в осемте защитени специалности и в новото приоритетно направление, информират от МОН. 

 
 

Novini.bg
2025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини