Работещите в университетските болници ще могат да сключат допълнителен договор

Работещите в лечебните заведения, придобили качеството на университетска болница, да могат да сключат допълнителен трудов договор за осъществяване на преподавателска дейност във висшето училище за определен срок, реши парламентът.

С 91 гласа "за", трима "против" и 66 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, внесени от Даниела Дариткова/ГЕРБ/, с част от които се изменя и Законът за публичните предприятия.

Една голяма част от изпълнителните директори на университетските болници преподават в съответните медицински университети, поради което, ако не бъдат приети предлаганите нормативни промени, ще бъде ограничена възможността им да участват в обучението на студенти, посочва в мотивите си Дариткова.

Тя обясни, че действащият закон за лечебните заведения не кореспондира със закона за публичните предприятия, тревогата идва от управителите на университетски болници, тъй като се забранява на управителите да работят по друг трудов договор и така не могат да преподават едновременно.

Съгласно закона за публичните предприятия, за да бъдат в бордовете на болниците, трябва да прекратят досегашната си дейност по трудово или служебно правоотношение. Същевременно, съгласно Закона за развитието на академичния състав, академична длъжност "асистент", "главен асистент", "доцент" и "професор" се заема по трудово правоотношение, откъдето идва и противоречието, предаде БТА.

С приетите поправки лица, които работят по служебно или трудово правоотношение, не могат да бъдат управители или членове на управителни органи на болници лица,освен ако не са преподавател във висше учебно заведение.

Как ще работят родителите, ако имат дете под карантина заради COVID-19?

Настоящата законодателна инициатива отговаря на необходимостта от привеждане на Закона за лечебните заведения в съответствие със Закона за публичните предприятия по отношение на изискванията за избиране и назначаване на членове на органите за управление и контрол на държавните и общински лечебни заведения, както и на изискванията за предсрочното прекратяване на договора, се посочва още вносителят.

Георги Михайлов от БСП поиска отлагане на законопроекта, който в този вид левицата не подкрепя. По думите му, като цяло предложенията още един път показват, че лечебните заведния не могат да бъдат публични предприятия.

Коментари

  1. 2020.09.18 | 16:11
    Сладка работа - това е новото обгрижване на тази прогнила каста. Хем си на работа - подаряват ти едни пари и заедно с това с някакъв си договор. Над 85 % от тази каста вършат елементарен тип дейности. Основното е ползване на техниката и тя за това е предназначена...Какво значи специалист - ТРЯБВА ТИ ТЕХНИКА и познаването на 10-12 вида хапчета. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА... Били много учили ????? смях и за какво - то техника и хапчета.... Всички толерирани елементи /допълнит. заплащания/ НЕЗАБАВНО ДА ИЗЧЕЗНАТ.... Пълна ревизия на персони намесени в бордове... НА МЕД. ЛИЦЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТОТАЛНО ЗАБРАНИ ДА ГОВОРИ ЗА ЦЕНА при работа с техника Цена на преглед - 5 лв по каза.... А за тези тестове да не говорим - това може да го направи и един циганин ..Цена на реален труд 5,00 лв. - дори е много
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет