По-малко ученици от Смолян напускат областта

  • 11 септември 2020 14:03

  • 276
  • 1
По-малко ученици от Смолян напускат областта
©

План-приемът във всички паралелки в област Смолян е 100 процента изпълнен, което се случва за първи път за последните 10 г., информира Мария Семерджиева, началник на Регионалното управление по образование, цитирано от БТА.

В навечерието на новата учебна година се забелязва трикратно намаление на учениците, които напускат областта, за да продължат средното си образование в други училища.

Ето какво ще се случи, ако един ученик откаже да носи маска в училище

В годината на извънредни пандемични мерки, това е една от положителните тенденции в образователната сфера в областта. Три селски училища в областта се закриват от тази учебна година заради липса на ученици в резултат на продължаващото обезлюдяване на планинския район. Всичките планирани 37 паралелки в областта са запълнени, според данни на РУО.

Наблюдава се изключително балансиран прием, близък до планирания, коментира областният управител Недялко Славов. Според него се забелязва повишен интерес към професионалните гимназии, както и ангажиране на бизнеса към професионалното образование. През новата учебна година ще се разшири мрежата от училища, които ще се обучават в Телерик Академия.

С решения на общинските съвети се закриват училищата в селата Осиково, Селча и Средец, както и детската градина в Средец. В Осиково е останало само едно дете в училищна възраст, в Селча-2 и нито едно в Средец. Без нито един първокласник на първи септември отварят врати училищата в Арда, Ягодина, Лясково. По един първокласник посрещат учителите в Настан, Букова поляна и Забърдо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
276 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
като

2020.09.11 | 14:11

1
като свършат - никой няма да я напуска и тогава ще се хвалите за 100% ненапускащи.

Добави коментар

Водещи новини