Студентите изказаха удовлетворение от отпускането до 100 млн. лева от правителството

Взетото днес решение от Министерския съвет за отпускане допълнително до 100 милиона лева за саниране на студентските общежития е крайно необходимо предвид факта, че за последен път целеви средства за ремонт на студентските общежития са били отпуснати през 2008 г. Председателят на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ Даниел Парушев коментира решението на правителството като особено необходимо предвид условията, в които живеят студентите, съобщават от НПСС.

От студентските съвети отбелязват, че всяка година преди началото на учебните занятия общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, от медиите и от студентската общност. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия. Председателят на НПСС Даниел Парушев е заявил, че от организацията всяка година коментират темата с висшите училища и Министерството на образованието и науката, но до този момент реални действия в посока решаване на този проблем няма.

Правителството отпуска до 100 млн. лева за студентите

Последните опити за отпускане на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 г., коментират от НПСС. Тогава по инициатива на народни представители и след срещи с ръководството на НПСС са договорени близо 30 милиона лева, които обаче не са били отпуснати.

В коментар по темата за планираните средства за ремонт на студентските общежития министърът на образованието и науката посочи, че в страната има 140 студентски общежития, от които близо 100 са в сравнително добро състояние. Той допълни още, че има общежития, за които е крайно необходимо да бъдат взети мерки за ремонтни дейности, като средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на висшите училища, информират от НПСС. И уточняват, че в рамките на планираните средства до 100 милиона лева ще бъдат планирани и средства за увеличение на студентските стипендии.

В началото на следващата седмица ръководството на Националното представителство на студентските съвети ще има среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да се обсъдят актуалните въпроси, свързани със стипендиите и с ремонтните дейности на студентските общежития.

Коментари

 1. 2020.08.13 | 06:27
  1. ЦЯЛОСТЕН АНАЛИЗ НА ПРЕХОДА И ДЪЛГОСРОЧНИ ПРИСЪДИ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ПЕРИОДА 1990 – 2020 ГОДИНА. КОНФИСКАЦИЯ НА ПРИДОБИТОТО ОТ ТЯХ ИМУЩЕСТВО, НЕЗАВИСИМО ОТ МЕЖДУВРЕМЕННА ЕВЕНТУАЛНА ПРОДАЖБА ИЛИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДРУГО ЛИЦЕ. 2. БРОЙ НА ДЕПУТАТИТЕ – 120 ДУШИ. 3. ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ И ВЪВЕЖДАНЕ НА МАНДАТНОСТ ЗА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА. 4. ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛУСТРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И МИНИСТРИТЕ, ЗЕМАЛИ ТЕЗИ ПОСТОВЕ ОТ 1990 ГОДИНА ДОСЕГА. 5. РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО КОРУПЦИЯ И ДЕВАЛВАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. 6. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ЦЯЛОСТ НА ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА И ЗАБРАНА НА ЧАСТНАТА БОЛНИЧНА И ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА, КОИТО ПРЕВЪРНАХА ГРАЖДАНИНА ОТ ПАЦИЕНТ В КЛИЕНТ ДА ПОЛЗВАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК. РЕВИЗИЯ НА ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ БОЛНИЦИ И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ. 7. РЯЗКО СНИЖАВАНЕ БРОЯ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ЧРЕЗ ЗАКРИВАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ СЪСТАВА НА НЕНУЖНИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ, ДИРЕКЦИИ И КОМИСИИ. 8. ПРЕМАХВАНЕ НА ПОНЯТИЕТО „БОРД НА ДИРЕКТОРИ” И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. И това е само началото за връщане на държавата на нейния собственик – БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
 2. 2020.08.12 | 22:22
  Удовлетворение? Тия в публични домове ли ше ги харчат?
 3. 2020.08.12 | 22:07
  Разбрахте ли сега защо се яви отделно от ДСБ на изборите? Поръчка от Решетников да няма нито един десен депутат. Христо червений фашиста и Мая Галева са от един дол дренки!
 4. 2020.08.12 | 19:51
  Мъж на място си. Подкрепяме те.
  1. 2020.08.12 | 21:58
  2. 2020.08.12 | 21:57
 5. 2020.08.12 | 21:12
  Хр Иванов новият премиер.Всичко друго са боклуци халчни доказани.
  1. 2020.08.12 | 21:56
   ИСКАШ ДА КАЖЕШ МАДЖО ПРЕМИЕР!
 6. 2020.08.12 | 21:09
  Нищо няма вярно,това са хвалби на боко мастията.Оставка и нищо друго.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет