Започна приемът на документи за помощта за бъдещите осмокласници

  • 24 юли 2020 14:05

  • 1516
  • 0
Започна приемът на документи за помощта за бъдещите осмокласници
© Novini.bg

От днес до 15 октомври семействата, чиито деца ще бъдат осмокласници през идната учебна година, могат да кандидатстват за получаване на помощ в размер на 250 лв. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Със средствата може да се покрият част от разходите преди старта на първия гимназиален етап - за дрехи, учебници или други ученически пособия.

Очаква се 44 000 осмокласници да получат еднократна помощ в началото на учебната година

Заявления се подават на място в дирекция "Социално подпомагане", по пощата или с електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване.

За да бъде отпусната еднократната помощ, средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца трябва да е по-нисък или равен на 450 лв. Средствата са обвързани с посещение на държавно или общинско училище и ще се изплащат на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането им и в началото на втория учебен срок.

Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне парите.

Помощта ще се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Радина Лазарова
1516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини