Красимир Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено

  • 17 юли 2020 13:28

  • 7967
  • 6
Красимир Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено
© Novini.bg

Новата учебна година трябва да започне присъствено, но за съжаление, много вероятно е цялата следваща учебна година да живеем в условията на коронавируса, в пандемична ситуация, което ще наложи постоянно "превключване" в образованието. Нещо, което се случва в момента при детските градини, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за бъдещето на електронното образование у нас, озаглавена "Образование от А до #. Иновативното училище".

Вчера се състоя заседание на Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката. Министър Вълчев каза днес, че вчера е било обсъдено как това "превключване" да става при варианти за по-малки групи, или за отделен клас, за отделна смяна, а не за цялото училище, за да се проведат по-бързо тестовете /за коронавируса, ако се наложи да се правят/, за да се върнат децата по-бързо в училище.

Предлагат 507 да са иновативните училища в страната за учебната 2020/2021 година

Министър Красимир Вълчев благодари за подкрепата на Народното събрание за законодателните предложения, за да може да се осъществява обучение в електронна среда.

"Една част от децата ще бъдат, вероятно, за съжаление с коронавирус, но те ще могат да се включат с виртуална класна стая в реалната класна стая", обясни как ще се учи през новата учебна година образователният министър.

По думите му, в момента, дори без коронавируса, 3-4 седмици се губят от учебното време, което е над десет процента. Това се надяваме сега да го нямаме като загуба, каза министър Вълчев. Той отбеляза обаче, че електронното обучение в електронна среда е компенсаторно и то не може напълно да замести присъственото обучение, особено по отношение на социализацията и практическите умения на учениците. При извънредното положение заради коронавируса нямахме друга алтернатива и затова въведохме електронното обучение, за да се завърши изминалата учебна година, коментира министър Вълчев.

Депутатите ще обсъждат задължителната предучилищна за 4-годишните

В отговор на въпрос каква оценка ще постави на училищата за дистанционното обучение, образователният министър отговори, че "учителите се справиха отлично, но нека оценката да не е шест, а да е 5,50".

Министър Вълчев благодари на учителите, на образователните институции, и отбеляза, че в извънредната ситуация, свързана с коронавируса, образователната система е показала, че може да се разчита на нея, предава БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
7967 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Четене с разбиране

2020.07.18 | 08:43

6
Защо се завъртя на 180 градуса? За да няма протести на 15 септември ли? Пак се опитвате да разигравате българския народ.
...

2020.07.17 | 20:59

5
Ще ходим на куково лято
Ели

2020.07.17 | 20:58

4
Този министър се нуждае от уроци по български език. Не е нормално за министър на образованието да се назначава икономист!

2020.07.17 | 14:55

3
Този министър вярва ли си на това което говори?

2020.07.17 | 14:53

2
Онлайн обучение е ала-бала.Учениците ни все по неграмотни.Нищо не ви е нормално.Ако разчитаме на това обучение ще бъдем по зле от Конго и Сомалия.
ДА ДА

2020.07.17 | 13:41

1
НЯМА ТИ ДА Я ОТКРИВАШ – БЪДИ СИГУРЕН !

Добави коментар

Водещи новини