Министрите на образованието и науката на България и Украйна подписаха протокол за сътрудничество

15 юли 2020 18:12

Министрите на образованието и науката на България и Украйна подписаха протокол за сътрудничество
© Pixabay
326 3

Министрите на образованието и науката на България и Украйна Красимир Вълчев и Сергей Шкарлет подписаха Протокол за сътрудничество и обмен за следващите четири учебни години, съобщи пресцентърът на МОН.

Целта е повишаване на качеството на преподаване на български и на украински език, развитие на българистиката в институциите за висше образование на Украйна и украинистиката в нашите висши училища, както и подкрепа на изучаването на български и украински език, като избираеми дисциплини в специалности от различни професионални направления в университетите на двете страни.

Украински университет благодари за сътрудничество с русенското висше училище

Украинската страна гарантира на принадлежащите към българското национално малцинство правото на обучение на български език в предучилищното образование и от първи клас до 12-и клас на средното училище в съответствие с националното законодателство на Украйна.

Създадените условия, разбирането и подкрепата, които украинската администрация оказва на нашите сънародници, допринасят за запазването на техния език, култура, обичаи и традиции.

България оценява политиката на доброжелателност на украинските власти към българското малцинство и я разглежда като важен елемент от двустранните ни отношения и качествен показател за нивото на демокрация в Украйна, е заявил министър Красимир Вълчев.

Ще продължи командироването на български преподаватели и лектори в Украйна, както и на приема на украински граждани от български произход за обучение във висши училища в България.

Регламентират се и квоти на обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели, както и насърчаването и изучаването на български език в Украйна. Предвижда се възможност учители по български език и литература, и по други предмети, които се преподават на нашия език, да участват в курсове за повишаване на квалификацията у нас, информират от МОН.

Министър Сергей Шкарлет е посочил, че подписването на този протокол играе важна роля за развитието на българския език и литература. По думите му документът е важен за работата на учители и преподаватели в Украйна и България.

Студенти от двете страни ще имат възможност да участват във всички програми за обучение и обмен, е изтъкнал той. Красимир Вълчев и Сергей Шкарлет са отбелязали, че двустранните отношения в сферата на образованието и науката между България и Украйна са на високо ниво и създават добри предпоставки за тяхното по-нататъшно развитие и задълбочаване.

Протоколът е бил подписан по време на видеосреща между министрите в присъствието и на посланиците на двете страни - Виталий Москаленко и Костадин Коджабашев.

Радина Лазарова
326 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Donatela

2020.07.15 | 18:48

53208
Да подпишат съглашение за еврейски език, той да е общ , защото е говорим навсякъде , по ясен и по звучен и е господен език.
Henri K.

2020.07.15 | 18:44

53193
Те, в Хукрайна не разрешават руския , който се говори от туземното население и хукват да внедряват българския. Да си купят , те, хукрайнците, компаси за да видят , къде е СЕВЕРа. По точно министъра на хубразованието им, ако има хубразование или се движи с хубразование по канала 195 от преди години.
Гугуля

2020.07.15 | 18:37

53170
не виждам интерес да изучаването на укриезик, за какво ни е, обмяна на студенти също е без полза за България. Да се приобщаваме към просветени народи и езици се разбира. Но тук с една държава , която сега е в задния двор на Европа и на света даже, с войни по всички посоки и като слушате президента им, е много смело да се свързваме, освен ако на този фон е замислено да блеснат познанията на Бездарник Богачев.

Добави коментар

Водещи новини