Ректорът на СУ разкри какво трябва да се случи, за да се повиши качеството на висшето образование у нас

  • 03 юли 2020 18:35

  • 1985
  • 2
Ректорът на СУ разкри какво трябва да се случи, за да се повиши качеството на висшето образование у нас
© Кадър - БНТ

Имаме ръст с 50% на кандидат-студентите. Това се дължи на фактите, че младите хора сигурно ги е страх да заминават в чужбина и в университета ще приемаме с оценките от матурите, а не с традиционните изпити, заради мерки за сигурност.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

"Винаги съм казвал, че за да има по-голямо качество във висшето ни образование, трябва да приемаме по-малко студенти или да намаляваме бройките в специалностите. В последните 5 години това се случва и качеството се вдига. Стратегията за висшето образование е заложена за следващите 10 години. Тя е добра според мен и се набляга на дигитализация на образованието и на това как да учим цял живот. За мен предложението за бакалавърските програми е приложимо само са специалности свързани с изкуството", разкри той.

Проф. Даниел Вълчев: Не е важно как влизаме, а как излизаме от университета

"В СУ имаме големи постижения на връзката между студентите и реалната практика - стажове и обучение в реална работна среда. Правим много неща и осигуряваме многобройни стажове. Съгласен съм, че в България практическото обучение не е толкова добре засегнато. Това също е заложено в стратегията за висше образование и ние ще продължим да наблягаме на такъв тип обучение на студентите ни.

Софийският университет се изкачи със 150 места в световна класация

"За да продължим да се изкачваме в класацията на най-добрите университети, трябва да полагаме още много години работа. Другото изключително важно условие е още по-добро финансиране. В първата стотица на тази класация университетите имат бюджет от един милиард. Аз смятам, че СУ е модерен и за да влезем в първите 500 най-добри университети, не е необходимо много голямо увеличаване на бюджета ни", звърши проф. Герджиков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1985 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
зиро

2020.07.03 | 21:25

2
интелиджънс
фиш фейс

2020.07.03 | 21:25

1
мурон

Добави коментар

Водещи новини