Бивш ректор на СУ се обяви за цялостна промяна на матурите и кандидат-студентските изпити

  • 21 май 2020 18:35

  • 3690
  • 4
Бивш ректор на СУ се обяви за цялостна промяна на матурите и кандидат-студентските изпити
© Кадър: БНТ

Драконовските мерки в Софисйкия университет остават поне до края на юни. Аз съм историк и съм свикнал да изследвам събитията в дълбочина. Оставам със смесени чувства за тази последна пандемия и не съм убеден, че тя е много по-тежка и страшна от други пандемии, които сме преживели през последните 40-50 години.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, който коментира темата за коронакризата и как тя се отрази на образованието. "Със сигурност трябва да се спазват хигиенни мерки. Това не подлежи на коментар. Софийският университет е емблема на висшето образование в България. 

В СУ ще се влиза с оценките от матурите в 116 от 118 бакалавърски програми

Аз категорично съм против матурата в този й вид, в който се провежда сега. Аз съм твърдо за матура от френски тип. Също така не разбирам защо е решено вход за правото да са изпити по български и история. За мен тази година няма лошо да се влиза в университета с матура, такава е ситуацията, но можеше да пробваме да се проведе един изпит от нов тип. Да поставим кандидат-студентите в реални ситуаци и да ги накараме да мислят по време на изпита, а не да научават наизуст някакви данни, дати и факти. С такива изпити се влиза в университетите в САЩ и Великобритания и ние трябва да вървим по техния път. Ясно е, че няма да стане за година-две, но сега беше удобно да започнем с тези първи стъпки за смяна на старите изпити, които карат младите хора само да назубраят материала", категоричен бе проф. Илчев.

"Нещата трябва да се променят определено. Ситуацията, в която бяхме поставени, беше ненормална. Не може по средата на учебната година да се казва, че курсовете ще са онлайн. За да направиш един добър онлайн курс, ти трябва минимум една година подготовка. Също така трябва да има промени и в законодателството, защото тук говорим за авторски права, които при онлайн курсовете ще бъдат публикувани в глобалната мрежа и трябва да бъдат защитени. Българските студенти ще бъдат задържани в родината с добро преподаване. За голямо съжаление много малко български универститети отговарят на средно европейско ниво, да не казвам, че само СУ попада в такива класации", каза още бившият ректор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3690 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.05.21 | 23:58

4
Абе все си мислех, че проф. Илчев е против да се влиза с матурите, които са задължителни, за да завършиш средно.

2020.05.21 | 20:24

2
Бре, бреее на дрътия комунисти Илчев накрая му узря тиквата че трябва да вървим по пътя на ЗАПАДА, май остана само един дърт комунисти на който тиквата му е толкова д.е.б.е.л.а че не може още да го проумее...

2020.05.21 | 22:37

3
изцапАл си се нещо, келеш демократъ...
пак същото

2020.05.21 | 18:49

1
При изтичане на информация, някои ще мислят на изпита, а други само ще възпроизвеждат готови решения.

Добави коментар

Водещи новини