Красимир Вълчев каза какво ще стане, ако в детската градина има случай на COVID-19

  • 21 май 2020 14:26

  • 9049
  • 6
© Novini.bg

Министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 отговаря на депутатски въпроси в комисията по образование и наука. Той ще представи данните за това как е протекло обучението по време на извънредното положение.

От 13 март досега учители и ученици провеждат уроците си дистанционно. Имаше промени и в начина на изпитване, както и при изпитите за висше образование.

Учители и ученици

Системите на образованието ще продължат да прилагат обучението в традиционната стая. Стартирали веднъж дистанционното обучение, ние нямаме право да не го прилагаме отново, коментира Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

По думите му електронното обучение се е случило благодарение на усилията на учителите. Отбеляза и ролята на родителите, които са помагали на децата си.

Вълчев съобщи, че ще се поиска в Закона за образованието да се направи допълнение, с което да се определи електронно обучение и по време на грипните ваканции.

Междувременно се работи за това да има ясни стандарти за дистанционна работа за всички училища.

В СУ ще се влиза с оценките от матурите в 116 от 118 бакалавърски програми

Предвидени са средстава за обучение на учителите, за предоставяне на софтуер и за верификация на системите.

До края на това десетилетие основните ресурси трябва да бъдат електронни, посочи още Вълчев.

Без шествия за 24 май, Красимир Вълчев с подробности за абитуриентските балове и отварянето на детските градини

Относно висшите училища Вълчев посочи, че там има смесена форма на обучение. Малко по-рано или по-късно ще се случи във всички ВУЗ-ове да има електронна форма на обучение.

Резултатът

Вълчев благодари и на всички, които са направили дарения за училищата. Отново повтори, че е била важна ангажираността на родителите.

Относно финансирането на дистанционното, Вълчев каза:

"10-11% от децата не са били включени в обучение чрез устройствата. Половината от тях условно бяха декларирали, че нямат устройство, а другите – че нямат интернет. Там, където е липсвало техника, е била предоставена на учители за временно ползване и остава за училищата. Техника за учениците не е закупувана, но логистично е спомогнато за дарения. Една деца нямат техника, защото не чувстват необходимост", докладва той.

По думите на Вълчев имало е семейства с един лаптоп, а децата са две, примерно.

Министърът подчерта, че най-успешна е присъствената форма на обучение, като се има предвид и това, че дългото използване на дигитални устройства вреди на децата, като ги изнервя.

За най-малките деца

Образотелният министър очаквано отговори и на въпрос за отварянето от утре на яслите и детските градини. Вълчев потвърди, че към кметовете има изпратени препоръки за работа на забавачките. Той отговори на въпрос дали не се прехвърля отговорността на директорите, които ще са затруднени да изпълнят всички мерки.

"Никой не може да даде уверение, че детската градина може да е сигурност. Не може да има мерки за дистанция в групите. Децата в групите си взаимодействат непрестанно, може да има мерки за родители и учители, но не вътре в група. Ако се стигне до заразяване, недай си Боже, ще бъде карантинирана само групата, а не цялата градина", каза още Вълчев.

По думите му е направена възможност да се намери балансът. Очаква се около 10-11 деца да се завърнат в една група. Очаква се в малки изключения групата да е от 18 деца. Няма да се налага разделянето на подгрупи, дори и да са 20 деца.

Дезинфекцията пък е задължителна, увери Вълчев. Остава препоръката децата да стоят предимно навън.

Красими Вълчев призна, че късно е стартирано обучението в електронна среда за децата в предучилищна възраст. За 75% от децата това обаче е било успешно - по половин или цял час.

Последвайте канала на

Novini.bg
9049 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2020.05.21 | 21:52

6
Заразеният персонал в коя болница ще постъпва, да се знае конкретно, а не да обикаля в търсене къде да бъде приет? Ананиев каза, заразен служител се заменя веднага с друг, като че ли това са незначителни субекти.При наличие на ИЕО се отварят градини, успешен финал, не старт. Все пак сме в Абдурдистан!

2020.05.21 | 15:31

1
ТОЯ ЦЪРВУЛ-КРАСЮ,КОЛКОТО ВРЕМЕ МИНАВА,СТАВА ВСЕ ПО- НЕАДЕКВАТЕН.ТИКВОНИЙ, УВОЛНЯВАЙ ГО ДОКАТО НЕ Е О.СРАЛ ЦЯЛОТО ОБРАЗОВАНИЕ.
До 123

2020.05.21 | 19:16

5
123, Моят дом е моята крепост. Откъде накъде учениците и родителите им ще ми влизат в къщата чрез видеоуроците?
Вива

2020.05.21 | 18:35

4
Децата в ДГ ще са предимно по двора и събрани всички заедно, но при Ковид, ще се карантиниран само групата!?!?!
123

2020.05.21 | 17:28

3
Защо министерството не направи проверка на всички училища, за да види как учителите си вършат работата и как са оставили учениците сами да се справят с учебния материал. Учениците на са виждали "очите" на своите учители от 13.03.2020г., само им пращан линкове и след това им дават тестове, без да им обясняват нищо от уроците. Само слушаме как учителите били много натоварени, защото другите които работим нямаме никакви задължения и освен работата, трябва да помагаме на децата, защото учителите са невежи и не могат да проведат видео-обучение.
Очарован

2020.05.21 | 17:00

2
Тоя мърльо да отиде да гледа 20 деца и 2 със СОП при тези негови условия

Добави коментар

Водещи новини