Петиция иска отмяна на матурите след 12-и и външното оценяване след 7-и клас

  • 07 май 2020 14:17

  • 6229
  • 5
Петиция иска отмяна на матурите след 12-и и външното оценяване след 7-и клас
© Pixabay

Онлайн петиция с над 7000 подписа настоява за отмяна на държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване след 7-и клас, които ще се проведат 1,3,15 и 17 юни. 

Според автора на петицията Тера Александрова изпитите не трябва да се провеждат заради липса на гаранция за здравето на учениците, учителите и техните семейства  и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в страната.

Учебната година няма да се удължава. Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни

"Излагането на толкова много хора на риск е изключително нередно", пише в петицията, в която се споменава още, че няколко държави, сред които и Франция, вече са отменили матурите, а учениците ще бъдат оценявани по текущите им резултати, спрямо които те могат да бъдат приети в гимназии и висши училища.

Последвайте канала на

Novini.bg
6229 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мишо

2020.05.10 | 07:50

5
Всички вие, които сте ЗА матурите сте малоумници. В цяла Европа , университети като Окфорт и училища отменят изпити, а ние ще имаме. ЗАЩО? Нима ние, които не сме имали матури не сме учили и не сме станали обрзовани хора с професии. А специално за организирането на матурите, знаете ли че в едно училище с 1300 ученика има 50 изпитни зали. Комисията за организиране и повеждане е 50 човека. Отделно не всички деца са от града в който се провеждат матурите, тогава се отварят и общежития и ето още 10 човека пврсонал. Да не забравяме квестори, охрана, проверяващи на входа... Също така персонала в повечето учебни заведения е над 50год. възраст, да не кажа 60. Какво правим? Защо до сега се пазихме и имаше проблем със социалните контакти като сега в един ден ще има над 300 човека затворени на едно място повече от 7 часа, и то не в един а в 4 дни. Коментарите са ви нелепи. Всички тези хора, които са ангажирани в тези дни за ДЗИ / НВО също имат смейства и ги е сърах. КОЙ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ АКО СЕ РАЗБОЛЕЯТ ИЛИ СА ПРИНОСИТЕЛИ НА ВИРУСА И ЗСРАЗЯТ СЕМЕЙСТВАТА СИ? ДЪРЖАВАТА? РАБОТОДАТЕЛЯ ИЛИ ВИЕ С ТЪПИТЕ КОМЕНТАРИ?

2020.05.07 | 14:53

1
Тия дето организират изпитите знаят повече за короната и дали има почва унас и гаранциите кото ги дават .Ами вижте всички фабрики ,заводи и др. предприятия, хранителни магазини аптеки ,строителни гиганти,асфалти поръчки ,сделки договорки близки до властта ,шайките и олигарсите не са спряли работата по време на така наречената пандемия .За същите не са важили мерките ,правилата ,санкциите и пр пр.п.Така че власта най-добре знае ,тука има тука нема ,това ще стане онова няма да стане тука ще има пари там няма пари ,тука с политическа протекция там диктатура ,авторитаризъм забрани ,ни свободи ни права .Това е положението .Дано се вслушат в петицията в интерес на здравето ,разбира се ,ако считат че има корона почва у нас
Баба

2020.05.07 | 18:02

4
гия ученици дето са на групи по улиците не мислят за короната а как да им е весело трябва да има матура
Другар

2020.05.07 | 16:39

3
И защо да няма матури?За да могат мързеливите да се спасят? Това е недопустимо.
Шестиция

2020.05.07 | 15:21

2
Направо гласувайте вече да не се връщат учениците в училище въобще. След като онлайн образованието според МОН е ок няма смисъл да се харчат пари за сградите и съпътстващите разходи вкл раздута администрация

Добави коментар

Водещи новини