За учителите или учениците е по-трудно дистанционното обучение?

След като в България бе обявена грипна ваканция заради пандемията от коронавирус се наложи да бъде въведено дистанционно обучение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18715

Само за няколко дни системата на образованието трябваше да бъде подготвена за новото предизвикателство.

Какви са затрудненията и готов ли е българският учител да преподава онлайн NOVINI.BG разговаря с директор на СУ" Васил Левски" град Елин Пелин госпожа Мариета Христова.

От МОН препоръчват в училищата от днес да се преподават електронно и нови знания

 

„Аз имам впечатление от няколко години назад, че от Министерство на образованието подготвят почвата за това нещо и ние сме до някъде подготвени. Ако нямахме подготовка, нямаше само за 3 дни да стартираме и да се ориентираме в ситуацията. Моето училище успя за три дни да мине на тази платформа подготвена от МОН. Това е така защото от министерството работят“, заяви Христова.

Относно това как възприемат всичко това учениците, тя обясни, че в началото до като не е имало единна платформа, се е работило по няколко различни начини.  „Изпращахме на учениците материали по пощата.  Родителите бяха много затруднени също и учениците. Сега вече всичко е на едно място, могат да провеждат и видео разговори“, подчерта Христова.

 

Безпроблемно се провежда обучението в електронна среда в област Русе

 

„Нещата се случват вече много по - лесно дори родителите казват, че децата учат повече от колкото преди. В начален курс от 1 до 5 клас особеното е, че родителят трябва да помага при големите е по друг начин“, заяви тя.

На въпрос имат ли всички учители еднаква подготовка да работят по този начин Мариета Христова  отговори: „Не всички можеха да работят в първите дни, на някой им беше много тежко. Имаше моменти, в които колеги плакаха, но сега вече нещата се случват“.

„Вече сме подготрвени да работим и колегите подготвят материала си за матурите. Благодарение на тази платформа се провеждат и диктовка при 4-ти клас. Напълно е възможно да се преподава нов материал. Приоритетно е български език и математика Чрез това обучение повече няма да има грипни ваканции“, категорична е Христова.

Образователната система трябва да се настрои към този начин на преподаване, смята още тя и поясни, че  вече и тестовете, които използват учителите трябва да са специфични.

 

Вълчев поясни какво е отношението към дистанционното обучение

 

Във връзка с това дали трябва да бъде удължена учебната година, тя отговори, че ако извънредното положение е до средата на април, учебната година не трябва да бъде удължена. „Дойде ли лятото, много трудно удържаме децата в класната стая“, напомни тя. „По преценка на компетентният орган ние ще се съобразим с решението им, но с повишаване на температурата децата трудно се удържат“, заяви пред NOVINI.BG госпожа Мариета Христова.

 

Цялото интервю с директор на СУ" Васил Левски" град Елин Пелин госпожа Мариета Христова може да чуете и ТУК.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18715

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.25 | 13:31
  това дистанционно обучение е отбиване на номера,можеше просто да удължат годината с 1 месец , няма никакъв смисъл това в момента, децата не решават нищо, родителите им пишат задачите
 2. 2020.03.25 | 13:19
  ТРУДНО Е ЗА ВСИЧКИ КАКТО ЗА УЧЕНИЦИ ТАКА И ЗА УЧИТЕЛИ. НАИ ВАЖНО Е ДЕЦАТА ДА СА ЗДРАВИ
 3. 2020.03.25 | 13:11
  За родителите!
 4. 2020.03.25 | 12:51
  Пише се "донякъде"!
 5. 2020.03.25 | 11:49
  ТЪПА КРАВА
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет