Красимир Вълчев: Решението за диктовката от аудиозапис е своевременно

31 януари 2020 15:48

Красимир Вълчев: Решението за диктовката от аудиозапис е своевременно
© Булфото (архив)
867 0

Диктовката по български език и литература за външното оценяване след 4-ти клас ще се прави с пускане на аудиофайл, а няма да се чете от учител, потвърди по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев.

Учениците също така ще отбелязват отговорите от тестовете на бланка.

Образователният министър Красимир Вълчев не се съгласи с твърденията, че промяната с диктовката е направена в последният момент като обясни, че това изискване е обсъдено още преди началото преди учебната година.

Аудиозапис вместо диктовка при националното оценяване по български език след 4 клас

Изкомюникирано е на така наречените годишни срещи преди началото на учебната година, но допускаме, че при един такъв подход на комуникация нормално е една част от учителите да не е стигнала до тях информацията за този акцент или за тази промяна, каза министърът.

Той повтори аргументите за въвеждане на диктовката с аудиофайл: "По този начин освен възможността да се избегнат говорни проблеми - неточна комуникация и неподходяща сила на гласа при отделни учители създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас".

Диктовката ще бъде с ясна дикция и няма да предвижда поставяне на пунктуационни знаци, които не са учени от учениците, увери просветният министър. Предвиждат се и изключения.

Предвидили сме и ситуации, при които при непредвидими обстоятелства би се наложило диктовката да се чете от учител като за целта от всяко регионално управление по образованието ще бъдат употребени такива лица, каза министърът.

За другото ново изискване - отбелязване на отговорите на бланка, се цели, по думите на Красимир Вълчев, намаляване на административната тежест при проверка на училищата.

Красимир Вълчев: Професионалните направления получават допълнително финансиране

В които до настоящата година техническо лице в нашите ръчно отбелязани от учениците отговори, нещо повече, оценяването на задачите с отворени отговори ще се осъществява дистанционно, в електронна среда от учители от цялата страна, заяви Вълчев.

Децата ще имат възможност предварително да се упражняват върху подобни бланки, които ще бъдат раздадени на училищата в началото на втория учебен срок.

Novini.bg
867 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар