МОН и МТСП за проблемите с ромски ученици в Сливен: Категорично неверни са твърденията за принудително отнемане на деца

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. Това се съобщава в позиция на МОН.

МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.

МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

От Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане също категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Ето и тяхната позиция по случая, която публикуваме без редакторска намеса:

"Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР".

 

Коментари

 1. 2019.10.07 | 23:24

  ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

  Чл. 27. Детето се настанява в приемно семейство с решение на съда или със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" като мярка за закрила съобразно изготвения план за действие.

  МТСП, лъжете. Четете си законите и не наричайте идиоти хората, цитиращи държавен вестник. Законът разрешава да се извеждат деца при неясни критерии по преценка на социален работник и с административна заповед, не само с решение на съда. Ние на вашата честна дума ли ще разчитаме, че няма да прилагате закона във вида, в който е написан? Или понеже сте притеснени от недоволството на хората и сега не предприемате действия (предизборно, макар че случаят от Балша оборва и това), ние ще вземем това като доказателство за чистите ви намерения да опазите системата от корупция и некадърност, от които е прогнила цялата държава, особено вашата управляваща прослойка? Водите война срещу българския родител. Обявихте 70% от децата като жертви на насилие. Ако не ви скачахме под прозорците и вече си бяхте построили центровете за настаняване и набрали приемните семейства, далаверата можеше да започне. Не сте познали. Тази битка сте я загубили, само още не го знаете. Бог да ви е на помощ, когато дойде времето да ви се търси сметка за делата!

  1. 2019.10.08 | 10:52

   Не обичате да мислите, нали?
   Нека да ви светна за една болезнена истина! Торбалан Норвежки пет пари не дава за децата ви. Не са му притрябвали - нито на него, нито на когото и да било. Особено ако са наследили безмерното празноглавие на родители като вас, съчетано с параноидните ви проблеми.
   Но ако много държите да сложите на топла хранилка онова лапацало адвокатчето Николов, бившето пасторче Урумов, тъпанари като Динко и Перата, продължавайте да си вярвате, че на някого толкова му дреме за вас, че цяла световна конспирация да планира заради няколко сополиви хлапета!
   Аман от малоумници с напомпано его!

  2. 2019.10.08 | 08:45

   Писна ми да ви слушам глупостите, кретени! Никой няма да ви взима децата и да ги продава в Норвегия на черни хомосескуалисти! Обхванала ви е здрава параноя заради няколко истерични лелки от Фейсбук.

 2. 2019.10.07 | 17:43

  Да, де, ама на "адвокат" Николов си му е мило да седне в столчето на общински съветник. Дотогава ще трябва да търпим тъпотиите на такива като него, онова провалено евангелистко чучело Урумов и армията им от зомбирани празноглави хуманоиди. След изборите ще кротнат.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет