ГЕРБ с декларация за Деня на учителя

ГЕРБ разпространиха декларация за Межународния ден на учителя - 5 октомври. В нея пише:

Уважаеми господин председател,

Уважаеми колеги народни представители,

Утре, на 5 октомври, честваме Международния ден на учителя. На хората, които са ни научили не само на знания и умения, но и да отстояваме себе си; на хората, които днес учат децата ни, можем да кажем голямо „Благодаря!“. 

"Препоръки, засягащи статуса на учителя" –  така е наречен документът през 1966 г., който се подписва в Париж и така се слага началото на Международния ден на учителя. Ден, който днес се отбелязва в над 100 държави. 

Статусът на учителя е в основата на нашата управленска политика.  Защото резултатът от пренебрежението към него и към системата на образованието в годините на прехода, поставянето му на дъното на социалната стълбица, и то по време на червени правителства, го виждаме сега. И го плащаме сега.  

Ето защо ГЕРБ избра в основата на промените, които заявихме и защитаваме, издигането на статуса на учителите.  За нас от ключово значение е по-високото им възнаграждение заедно с постоянно повишаване на тяхната квалификация. Решението за двойното увеличение на заплатите до края на настоящия мандат не е внезапно решение, а част от последователната политика на ГЕРБ през годините за качествено образование, мотивирани учители и преодоляване на неграмотността. Винаги сме работили с ясното съзнание, че без грамотни хора не може да има икономическа стабилност и перспектива. 

През 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната, като има региони, в които достига 1500 лева. През 2021 година тя ще е близо 1750 лева.

Ръстът на минималната работна заплата за “учител”  по наредба за периода 2009 – 2019 (за 2014 г. по време на правителството „Орешарски” не са предвидени средства за увеличение на заплатите в държавния бюджет) е 104 %. 

За двойното увеличение на възнагражденията са предвидени допълнително 1,380 млрд. лева в рамките на 4-годишния мандат. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет.

За 2020 г. с бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. 

Възнаграждението обаче е само една от мерките, които предприемаме за подкрепа на учителите в България. От 2009 г. инвестираме над 65 млн. лева за квалификация.  От 2019 г. стартира нова Национална програма „Мотивирани учители“ с общ бюджет от 1, 7 млн. лв. Със средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ през 2018 г. стартира изпълнението на проект „Квалификация на педагогическите специалисти“ с общ бюджет 19,9 млн. лв.

Колеги, зная че повечето данни в една декларация тежат, но това не са просто числа. Важно е, когато споделяме каква е нашата философия и стратегия за защита и развитие на учителската професия, да напомняме крайната ни цел. Важно е и пътят, по който вървим, да не се затрупва от предизвикателствата на ежедневието. 

Ето защо ще подчертая, че вече разширихме възможностите за финансиране на разходи за транспорт и за наем на учителите при преподаване в друго населено място. Регламентирахме възстановяване на разходи при пътуване с личен автомобил.Чрез въвеждането на безплатните занимални от 1. до 4. клас открихме над 8000 работни места за възпитатели.  Още в началото на първия ни мандат през 2009 г. въведохме системата за кариерно израстване на учителите. 

Уважаеми народни представители,  

Това е само началото, основата на политиката на партия ГЕРБ за образование, подчинено на традициите, и такова на бъдещето, в което ще живеят децата. Ако не правим тези промени, ако не се борим активно за всяка промяна, няма да успеем да преодолеем предизвикателствата, които са натрупани в годините. В противен случай България ще стои в докладите на ЕС с препоръка, че  „нуждата от по-добра подготовка на преподавателите с цел справяне с предизвикателствата в класните стаи е голяма“.  

Категорично мога да заявя, че преодоляването на предизвикателствата в образованието става само с конкретни решения, с последователни стъпки и финансиране. Имаме тези три фактора. Имаме и механизмите за тяхното реализиране. 

Осигуряването и защитата на социалния и професионалния статус на учителя е първостепенна задача, защото това е начинът той да бъде лидерът в новата класна стая. Лидерът, който знае пътя към верния отговор и може да насочи децата към него; лидерът, който е напълно свободен и професионално отговорен в своята работа;  лидерът, който има достатъчно време да твори, изследва и работи с децата, а не с чиновниците; лидерът, който има родителите за партньори; лидерът, който е държавната гаранция, че образованието, и то качественото образование, е достъпно за всеки.  

Защото голямата задача е да имаме образовани и адекватни на времето си поколения, а това без учител не може да се получи. Необходимо е заедно да работим за това, за да можем да постигнем образованието, което ще ни гарантира държавата, която искаме – държава на сигурност, на спокойствие и икономическа стабилност.

Честит празник, уважаеми учители! Поклон пред труда Ви!

Коментари

  1. 2019.10.04 | 16:49

    Стига с тоя герб бе да ви е.а пу....а майна

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Образование

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет