УниБИТ откри академичната си година пред Националната библиотека

Студенти – 550 първокурсници от Университета по библиотекознание и информационни технологии, преподаватели, десетки гости изпълниха площадното пространство около паметника на свети свети Кирил и Методий пред Националната библиотека за откриването на новата 2019/2020 академична година. Тържеството уважиха дипломати, народни представители, духовници, ректори на висши училища, общественици, учени от БАН. Проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ (2002-2018) и председател на Общото събрание, откри официалната церемония. Час по-рано посрещна всеки от гостите и го настани на специално подредените около монумента столове. Там бяха и първокурсниците, облечени в тържествени академични облекла.

„Всички ние сме съмишленици, убедени, че в съвременната динамично променяща се базирана на постиженията на науката и технологии, най-важният фактор, определящ успеха на човек, е образованието. Водени от тази идея, ние – академичният състав на УниБИТ се стремим да предоставим на студентите и докторантите основни умения, необходими на всеки човек в 21. век – умения за учене през целия живот, критично мислене, творчески способности, поемане на отговорност, ефективни комуникационни умения за работа в екип.“ С тези думи новият ректор на УниБИТ проф. дн Ирена Петева откри празника. Тя се обърна специално към проф. д.ик.н. Стоян Денчев, за да му благодари за идеята откриването на академичната година да се случи пред Националната библиотека, където преди 70 години се създава Държавният Библиотекарски институт – днес УниБИТ. И припомни със задоволство думите му като основен двигател на университета „УниБИТ не е нито най—старото, нито най-голямо, но е най-българското висше училище“. От името на първокурсниците словото произнесе студентът от специалност „Комуникации и информиране“ Иво Владимиров. Специалният гост – телевизионният водещ Николай Кънчев, призова присъстващите да се стремят към знание и познание, стъпвайки на историята, класическата българска литература, новата поезия. Но ценете и парите, и помагайте на хората в нужда, допълни посланията си мистър „Стани богат“.

С топли думи в приветствени адреси към ръководството на УниБИТ се обърнаха президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, г-н Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, министър на образованието и науката, Милена Дамянова, Председател на Комисията по образование и наука в 44. Народно събрание, генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и др. Събитието благослови Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. Академичното ръководство – облечени в тоги и с медальони по традиция и академичен канон, поднесе венец в знак на признателност на светите равноапостоли. С цветя от студентската общност бе отрупан в края на церемонията паметникът, пред които всички се снимаха за спомен от първия учебен ден на академичната 2019/2020 година. За спомен от събитието за всеки присъстващ имаше подарък – чадър с цветовете на дъгата, да напомня в следващите есенни дни за слънчевия път на науката. Църковният хор при Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ с диригент Димитър Димитров украси тържеството с химна „Многолетие“ – песнопението от православния церемониал, с което се пожелават дълги години живот и благополучие. УниБИТ има 70-годишна история, развива модерна наука, но и пази традициите. Фактът, че юбилейната година стартираме пред книжовния храм на България и посрещаме новия випуск в родния ни дом символизира нашата почит и уважение към паметта на българския народ и нашите възрожденци, че помним историята и предаваме на поколенията след нас ценностите на християнската мисия и делото на славянските апостоли, каза в заключение на празничния ден – вече в двора на УниБИТ – на бул. Цариградско шосе № 119, проф. Стоян Денчев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет