План-приемът в гимназиите след седми клас е изпълнен на 94% общо за страната

  • 12 септември 2019 18:23

  • 1625
  • 0
План-приемът в гимназиите след седми клас е изпълнен на 94% общо за страната
© Getty Images/Guliver

По предварителните данни план-приемът в гимназиите след седми клас към момента е изпълнен на 94 процента общо за страната, тъй като броят на паралелките за прием от осми клас се утвърждава до 13 септември. Това каза на семинар за новата учебна година заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя съобщи, че към момента 91 процента от професионалните паралелки след седми клас са запълнени, а 89 процента от паралелките за дуално обучение също са реализирани. Професионалното образование е много важно за връзката с пазара на труда и през тази година значителен е процентът на реализираните паралелки в него, коментира Михайлова. Тя каза, че реализираните паралелки в дуалното обучение /обучение и работа/ са 133.

На 100 процента е изпълнен план-приемът в областите Варна и в Габрово от 28-те области на страната, като професионалните паралелки са реализирани на 100 процента в Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали. В дуалната система на обучение паралелките, които са заявени, са изпълнени на 100 процента в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Русе и Смолян, отчете заместник-министър Таня Михайлова.

Тя информира, че отново не са реализирани паралелки в машиностроенето и строителството, и това е тенденция, която трябва да се преобърне, защото се търсят кадри в тези икономически сектори.

През новата учебна година за първи път ще има и допълнителен държавен план-прием, който ще е за учениците от обединените училища, в които се учи до десети клас, каза Михайлова.

БТА
1625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини