Държавата възнамерява да засили ролята си в управлението на университетите

Промени в Закона за висшето образование предвиждат държавата да засили своята роля в управлението и контрола на университетите, а ректорите да встъпват в длъжност след подписване на договор с министъра на образованието. Това съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново народният представител от ВМРО доц. Милен Михов, заместник-председател на Комисията по образование в парламента.

По думите му с подобен договор ще може да бъде проследено до каква степен ректорските ръководства изпълняват своята мандатна програма и стратегия в съзвучие със Закона за висшето образование. Сред целите на предстоящата реформа е да бъде регламентирано и гарантирано минималното възнаграждение на университетските преподаватели.

Промените са минали етапа на обществено обсъждане, предстои да бъдат представени в Министерския съвет и през ноември да бъдат гледани на първо четене в Народното събрание.

В отчета си за изминалия парламентарен сезон народният представител открои и законодателни инициативи, предвиждащи налагането на мораториум върху придобиването на училищни земи. В регистрите на МОН има над 2800 имота, които са със статут на училищни земи, дарени на учебните заведения в различни периоди. Поводът са съществуващи казуси, в които има интерес от частни лица към съответните имоти, посочи Михов.

От ВМРО предлагат в Закона за личните документи да има лична карта за български граждани извън пределите на страната, коята дава улеснен достъп до българската образователна система и трудовия пазар, посочи той.

Във Великотърновска област от ВМРО ще издигнат свои кандидати за кметове в Златарица, Велико Търново и Горна Оряховица, а в другите седем общини от областта ще подкрепят определени кандидатури, като засега от партията подкрепят настоящия кмет на Свищов Генчо Генчев.

Коментари

  1. 2019.08.20 | 23:26

    Каква работа има управниците и особено от ВМРО в университети,или и там да назначаваме политически послушните,а не кадърните,умните и образованите. Тези много на сериозно се взеха

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет