Ученици настояват да има поправителен изпит за влизане в гимназия

  • 02 август 2019 20:41

  • 3142
  • 1
Ученици настояват да има поправителен изпит за влизане в гимназия
© gettyimages

Ученици настояват за втори шанс за влизане в гимназия. С писма до образователното ведомство бъдещи седмокласници и техните родители предложиха изпитът да има и поправителен. Ако едно дете се разболее и не се яви на препитването, има по-малък шанс при кандидатстване, защото получава нула точки и по-нисък бал за кандидатстване.

Над 700 места в класните стаи останаха празни преди последното третото класиране в София. Закритите паралелки засега са 15, като сред тях има и такива, които обучават кадри с очакван недостиг на пазара на труда.

Междувременно родители и ученици настояха изпитите след 7 клас по български и математика да имат и втора дата за явяване.

Макар и в лятна ваканция бъдещата седмокласничка Мия вече е започнала подготовката си за тестовете по български и математика. Целта ѝ е да влезе във Френската гимназия. За там обаче е нужен висок бал.

„Ако някой се разболее какво ще прави? Ако не може да дойде, защото просто имаме само един шанс. Ще се притесня много, ако не успея да се явя на определената дата”, казва Мия пред Нова телевизия.

Майката ѝ вече обмисля дали да не спре дъщеря си от училище в последните седмици преди важните изпити. „Това е едно напрежение, което го има и в родителите, и в децата”, споделя Мария Рашева.

Те отново могат да кандидатстват, но получават 0 точки в бала си, което не отговаря на тяхното ниво и съответно попадат в среда, която не е типична за тях и загубват своята мотивация.

Десетки родители като Мария вече са изпратили писмо до просветното министерство с предложение да се предвиди и втора дата за провеждане на изпитите - само за тези ученици, които не са успели да присъстват на първата. Експерти обаче са категорични, че това не може да се случи, тъй като се нарушава правилото за равнопоставеност на учениците.

„Науката, свързана с тестовете, изисква решаването на абсолютно един и същ изпитен материал. Няма как да се намерят два идентични преразказа например, в които всички елементи да са с еднаква трудност за учениците”, коментира Евгения Костадинова от МОН.

Според образователното министерство втора дата за изпитите ще създаде и условия за злоупотреби с фалшиви медицински бележки за болест. „Когато на детето му е минало външното оценяване някак му е олекнало на душата. Никой няма да злоупотреби и да си остави външното оценяване за две седмици по-късно”, допълни Мария Рашева.

Засега единствената промяна в изпитите на седмокласниците догодина остава по-големият материл, който ще се включва по литература - не само произведенията от 7-ми, но и от 6-ти клас.

Мая Йорданова
3142 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Родител

2019.08.06 | 16:06

1

Защо сте некоректни още в заглавието?
Знаете ли какво значи изобщо "поправка"?
Като не сте наясно, то да ви изясня - това е повторен изпит, на който се явявате тогава, когато сте се издънили вече на един. Т.е., пиша бавно, изпитали са ви и сте се изложили.
В случая никой не настоява за "поправка", а за втора дата за тези, които по обективни причини НЕ СА УСПЕЛИ ДА СЕ ЯВЯТ ИЗОБЩО на първата дата.
Хайде по-грамотно да се чете и пише. Все пак - уж сте хора най-малко със средно образование.

Добави коментар

Водещи новини