ВМРО са против в учебниците да пише за Ахмед Доган и Софи Маринова

27 юни 2019 14:39

ВМРО са против в учебниците да пише за Ахмед Доган и Софи Маринова
© Novini.bg
2722 5

Депутатът от ВМРО доц. Милен Михов разкритикува остро учебниците по история за десети клас. В един от тях почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен. Това стана ясно от брифинг в парламента.

Михов посочи още, че е против това в учебниците да се учи и за музикални звезди като Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света", а пък Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков.

,,Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство'', коментира Михов.

Той обясни още, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас.

,,За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът'', заяви Михов.

,,Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници'', обясни още депутатът.

ВМРО смята, че докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат - още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия.

,,Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници'', каза още депутатът от ВМРО.

Novini.bg
2722 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
BG

2020.03.06 | 16:40

151276

Tezi sa za ciganskite iturskite u4ili6ta.

2019.06.27 | 17:00

62911

ТОВА ЛИ СА ГОРДОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ???

Само питам

2019.06.27 | 16:58

62909

ГЛУПОСТИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ ЛИ НЯКОГА ?????

ХА ХА ХА ХА

2019.06.27 | 16:56

62907

Тая държава тотално е деградирала щом я докараха дотам в учебниците да се пипе за големия "политик", " хидроинженер" ,човека разпределящ порциите в България ,далаверите му с обръча от фирми , човека който занесе " оня списък" в турското посолство като предаде национални интереси и т, н. и т.н и т.н. Софи Маринова -глупава циганска чалга- изпълнителка .

2019.06.27 | 15:23

62861

За Ахмед Доган трябва да се пише, атентата в Буново, гарата в Пловдив, да изброявам ли още?

Добави коментар

Водещи новини