Експерти се скараха за новите учебници по история

Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието. В момента тази вълна на недоволство е чисто политическо. Целите са да бъде осъден напълно комунизмът. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. Това заяви съавторът на предизвикалият скандал нов учебник по история за 10-ти клас проф. Искра Баева.

"Реакцията не е политическа и проблемът в учебниците не е политизиран. Историци и общественици подхванаха темата за учебниците по история", каза още историкът от Нов български университет доц. д-р Лъчезар Стоянов в сутрешния блок на БНТ.

"Недопустимото в учебника по история, е именно опитът да се размие оценката на тоталитарните режими. Трите тоталитарни идеологии са неприемливи, каквито са световните оценки. Тоталитарните режими не могат да се представят с балансирани оценки и режимът не може да се оценява добре. Имаше масови репресии, с цел да се смаже човешката същност", допълни той.

"Режимът трябва да се остави на оценките на историците", коментира проф. Искра Баева.

"Европейската съвест категорично не приема комунизма. Пътят за помирението е чрез памет. Представената идеология на комунизма не е приемлив. В края на раздела за комунизма, режимът е представен силно позитивно и се прави внушение, че в крайна сметка това е много добър период. Тодор Живков е представен с цели 10 снимки и като личност на века", завърши доц. д-р Лъчезар Стоянов.

Коментари

 1. 2019.06.27 | 09:42

  Добро или Лошо - въпрос на гледна точка.
  Погледнете статистиката за двата периода - Социализъм и "Брутална ?демокрация?".
  Брой население.
  БВП на глава от населението.
  Производство - лека и тежка промишленост, селско стопанство.
  Здравеопазване.
  Образование.
  Социална осигуреност.
  Трудова заетост / безработица.
  Армия, "ако една държава не може да храни армията си ... ".
  Битова и "олигархична", "корпоративна" престъпност. Реакция към престъпността.
  Стопанисване или безстопанственост на "държавата".
  Сигурност в утрешния ден или романтиката на стреса.
  Тогава - десетки недоволни "дисиденти" приютили се в демокрацията.
  Сега - стотици, може би хиляди бездомни, препитаващи се от кофите за боклук, приютили се в кашони и всевъзможни строителни отпадъци.
  Да живее Демокрацията !

  1. 2019.06.27 | 11:58

   В държава и система в която народите са затворени зад желязната завеса на комунизЪма,лишени умишлено от мислещи и можещи хора а останалите държани изкъсо в страх ,и подчинение,какво друго им остава освен да се плодят и множат за радост та марксистките господари....Останалото е минало и пред твоите очи,но трябва да имаш съвест и разум за да говориш за него правдиво.Касичката на трол която имаш вместо мозък,определя поведението и твърденията ти.За такива като теб и твоята публика не е важна истината а колко можеш да изкяриш от манипулирането й.

 2. 2019.06.27 | 09:47

  абе да го духате всички

  1. 2019.06.27 | 10:17

   ЩЕ ГО ДУХАТ КОМУНИСТИТ, ТРОЛ СКАПАН

 3. 2019.06.27 | 09:46

  БИЙ КОМУНИЗМА, БИЙ! АВТОРИТЕ НА УЧЕБНИЦИТЕ ДА НАПУСНАТ НАУКАТА!

 4. 2019.06.27 | 09:44

  Заклеймяването на "комунизма", се върши по същия начин по който македонските "историчари", заклеймяват България. Много политика и съвсем малко история.

 5. 2019.06.27 | 09:28

  Цялото поле на активната наука е осеяно с комунисти и ченгета! Това се отнася дори за такива научни звена, какъвто е Институтът по механика при БАН! Над 40 години на чело на Националния комитет по механика и списанието "Теоретична и приложна механика" се управляват и в тях дерибейства бившия партиен секретар и сътрудник на ДС чл. кор. проф. Стефан Радев! До преди няколко месеца , директор на института беше комунистът и некадърен учен Васил Кавърджиков, който стана професор , в качеството си на избран директор.

 6. 2019.06.27 | 09:20

  не стига , че лапат от 44та до днес , но и се сърдят....няма по-нагла гад от комуниста/ комсомолеца...

 7. 2019.06.27 | 09:08

  Историята, каквато и да е, е наша, трябва да се изучава такава, каквато е била. Не бива да се крие нищо, добро или лошо. В противен случай сами заблуждаваме децата си, и им даваме лошо образование. Човек, трябва да знае историята си, за да избягва грешките, а не като нас Българите тридесет години да се лутаме, и да не знаем все още, на къде вървим.

 8. 2019.06.27 | 08:45

  Какво друго да каже "професор" Баева, нали Партията ги сложи на местата, които заемат. Тя милата искаше да прави и възпоменания на лудата Людмила Живкова.....

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет