Красимир Вълчев: Народният съд, ДС и Възродителният процес трябва да са в новите учебници по история

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 година, но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим. В отговор на въпрос министърът каза, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, информира министър Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър. "Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава. Няма как, все пак това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци, и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира министър Вълчев. 

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и колегите, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима. "Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министър Вълчев, цитиран от БТА.

Коментари

 1. 2019.06.26 | 17:20

  Ти Вълчев щеше да си някой мърляч ,ако не беше онова време за да се изучиш келеме такова.
  Турското робство вече не е робство, а присъствие, нали? Сега и комунизма ще изопачите само и само да угодите на шепа предатели от едно време с бащи и дядовци "герои- антикомунисти"

 2. 2019.06.25 | 16:29

  И ти ли Вълчев ?? И ти ли си платено соросоидно копеленце ???

 3. 2019.06.25 | 15:39

  УНИЩОЖИЛИ 5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЗА НЯМА и 30 ГОДИНИ , КАК ЩЕ БЪДАТ ЗАПИСАНИ ВЪВ УЧЕБНИЦИТЕ?

 4. 2019.06.25 | 15:38

  Оставете децата и не им пълнете главите с вашите простотии .
  Да ви плюя и на народния съд и на възродителния ви процес.

 5. 2019.06.25 | 14:53

  Ама пишете истината - Народният съд е по искане на кого - на Англия!!! Присъдите са друга тема - дело на неуките кондурджии!

 6. 2019.06.25 | 14:47

  Е ТОВА Е, КОЛЕГИТЕ МИ ВЛЯЗОХА В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ. ЧЕСТИТО КОЛЕГИ, ЧЕСТИТО ХАХАХАХАХА ЧЕСТИТО АКАДЕМИК РУМЕНИН. А ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ВИ ПРЕДЛОЖИ И ЗА ДЪРЖАВЕН ОРДЕН. Е ТОВА Е ДА СИ ДС ПОДЛОГА.

 7. 2019.06.25 | 13:31

  и на тоя народния съд трябва да му отнесе главата. джендър проклет

 8. 2019.06.25 | 13:21

  Пишете и Боко Тиквун ако искате... И Вас ще ги напишат, докато не се махате...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет