Вили Лилков: Не може в учебниците по история да не бъдат споменати трите фалита на държавата

На техническо ниво този проблем с комунизма не беше решен адекватно. Има непълноти и несериозно поднесени факти. Това заяви в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия проф. Вили Лилков, който е един от инициаторите за подписването на петиция срещу начина, по който е представен комунизмът в учебниците по история.

,,На първо място не може в учебниците по история да не бъдат споменати трите фалита на държавата по време на комунизма - през 60-а, 78-а и третият фалит от края на 80-те. Това е по въпроса с икономическата част. А пък Жан Виденов е представен като реформатор, а Тодор Живков като човек, който се е грижел за народа. Не може да се премълчи и геноцидът в първите 40 дни след 9-и септември. По никакъв начин в тези учебници не се говори за разбиването на Българската православна църква, не се говори, че в България е бил направен опит да бъде присъединена към СССР и да стане нейна 16-а република'', разкри проф. Лилков.

,,Ако това се бе случило в края на 90-те години, бих приел, че е станало от незнание, но сега смятам, че е напълно умишлено. Вече всичко се знае. Освен това само в два от учебниците се споменава съвсем накратко каква е била ролята на Държавна сигурност'', допълни в заключение той.

Коментари

 1. 2019.06.24 | 19:27

  17-та Република на Русия по добре отколкото сега Последни по всичко. ТА аз не помня при Т. ЖИВКОВ да е имало НЯКАКВИ ФАЛИТИ! ТОЧНО ОБРАТНОТО ПОДЕМ ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИТИСКИ И ВСИЧКО НОГОРЕ. СЕГА Е ВСИЧКО НОДОЛО ДОБРЕ ЧЕ Е ИСКУСТВЕНАТА ПОДРЪЖКА СЛАДКАТА ЕВРО ПАРА ДОНОРСТВОТО. И ЗАПАДЕН ИНТЕРЕС НА ВОЕНИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА СА В ПО БЛИЗАК ОБХВАТ СРЕЩО РУСИЯ. И РОЗНИ Б. Г. ПОЛИТИЦИ ПРЕДАТЕЛИ НЕВЕРНИЦИ ТЪРСЕЩИ СОБСТВЕНА ИЗГОДА. АКО СТАНЕ НЕЩО ЩЕ ИЗБЯГАТ ПЪРВИ НЯКАДЕ В ЧУЖБИНА ТЕ И ИМОТИ ИМАТ ТАМ И ПОРИ ПО ЧУЖБИНА СЪЩО.

  1. 2019.06.27 | 09:53

   Абе мравояди червени а ходетеси в любимата ви Раша и не осирайте форумите с простотията си!!

 2. 2019.06.24 | 19:22

  напълно е прав, а за продължението с евроатлантическите ценности, демокрацията и пазарната икономика, правата и свободите на мангалите, десетките хиляди нпо-та работещи срещу българите, циганската ескпанзия, мафията, новите капиталисти и дерибеи. новите еврогейски ценности дето е задължително да си сменяш пола, да ти вземат децата. комунетата вземаха имотите на хората, но децата им поне не пипаха. еврогейските педерасти посягат и да на деца. ще ги възпитават в джендър идеология.
  така, че сме попаднали от трън, та на глог.

 3. 2019.06.24 | 17:25

  ПРИ "ЛОШИЯ" СОЦИАЛИЗЪМ БЯХМЕ НА 28 МЯСТО ВЪВ СВЕТА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ и 10 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ. СЕГА ПРИ ЦИОНИСКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ " СМЕ НА НА 118 МЯСТО и НАСЕЛЕНИЕТО ГОНИ 5 МИЛИОНА. НЕ МОЖЕМ ДА ИЗКАРАМЕ и ТРИ ГОДИНИ БЕЗ ДА ВЗЕМЕМ КРЕДИТ.ЗА ДА ИЗДЪРЖАМЕ КРАДЛИВАТА ШАЙКА и АДМИНИСТРАЦИЯТА.

  1. 2019.06.24 | 18:47

   Стига сте лъгали,не е имало такава статистика.Трябва да си много т..п за да мислиш че си на 28 място при 9 милиарда брутен въртешен продук през 1989 година на България.А ако бяхте ни пуснали да излизаме навън щехте да си останате само партииците и доносниците в БГ.

  2. 2019.06.24 | 17:31

   СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ХУБАВ САМО В ЛЪЖИТЕ СИ

 4. 2019.06.24 | 17:36

  ТОДОР ЖИВКОВ ПРИНУЖДАВАШЕ БЪЛГАРИТЕ ДА СЛУГУВАТ КАТО РОБИ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, НЕ САМО НА РУСНАЦИТЕ, НО И НА ЗАПАДНЯЦИТЕ.

 5. 2019.06.24 | 17:34

  социализма беше една мизерия с лъжлива статистика, социалистическите политици бяха продажници - продаваха държава и народ за стотинки

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет