Пет медала завоюваха българските ученици на европейската олимпиада по физика в Рига

  • 06 юни 2019 15:33

  • 229
  • 0
Пет медала завоюваха българските ученици на европейската олимпиада по физика в Рига
© Pixabay

С пет медала - един златен, два сребърни и два бронзови, се завърнаха българските участници от Третата европейска олимпиада по физика, която се състоя от 31 май до 4 юни в латвийската столица Рига. В състезанието участваха над 180 ученици от 36 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Златният медал е завоювал Георги Александров от 12-и клас на Софийската математическа гимназия /СМГ/ "Паисий Хилендарски". Сребърните медали са получили Александър Проданов от девети клас на Профилираната природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Казанлък и Александър Кръстев от 12-и клас на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Носители на бронзовото отличие са Владимира Иринчева от 12-и клас на Първа частна математическа гимназия в София и Иво Петров от 11-и клас на СМГ "Паисий Хилендарски".

Ръководител на отбора е Нено Тодоров - преподавател във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Участието на България в тази олимпиада бе финансирано изцяло от МОН, за което учениците и ръководителят изказват своята благодарност, се посочва в съобщението.

БТА
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини