Корнелия Маринова: Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието за община Ловеч надхвърля 7,5 млн. лв.

  • 10 април 2019 10:17

  • 226
  • 1
Корнелия Маринова: Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието за община Ловеч надхвърля 7,5 млн. лв.
© ПП ГЕРБ

Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието само за община Ловеч надхвърля 7,5 милиона лева. Това заяви кметът на община Ловеч Корнелия Маринова по време на граждански диалог на тема образование.

Събитието е част от серията граждански диалози под наслов „Европа в нашия дом“, като в него участваха министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, народните представители Иван Миховски и Калин Василев, народният представител Станислава Стоянова, член на комисията по образованието, зам.-областният управител Илиян Тодоров, директори на училища от областта, кметове на общини и населени места, учители, родители, много граждани.

„Последните 3 години бяха време за растеж, време на градеж, време през което извършихме множество ремонти и построихме нови обекти. Не е преувеличено ако кажем, че през последните 30 години в нашия общ дом Ловеч не е имало подобно обновление. Като започнем от новия градски център с новия катедрален храм и стигнем до най-крайните квартали“, каза при откриването Маринова. „Това, което сме създали и което създаваме, ще остане и след нас за следващите поколения. Опонентите може да отричат нашите идеи, но не и построеното от нас, защото то е факт“, подчерта Корнелия Маринова.

Като бивш учител и директор на най-голямото основно училище в областта, Маринова акцентира, че възпитанието на децата и учениците е главна задача, затова и в общината насочват своите усилия към създаването на удобна, модерна и приятна среда. Важно е да формираме качества и умения у подрастващите, адекватни на общественото развитие, поясни още тя.

Кметът на Ловеч изброи проектите, по които работи община Ловеч в сферата на образованието. „Осъществихме рехабилитация на дворни пространства на една детска ясла - „Шарено петле”, 3 ДГ - „Радост”, „Люляче”,” Зора” и на 3 училища - ОУ „В.Левски”, ППМГ, СУ „Св. Климент Охридски”. Изградени бяха 17 детски площадки и 8 спортни игрища. Извършихме реконструкция, обновяване и оборудване на 3 сгради на детски и учебни заведения – на ДЯ „Шарено петле”, ДГ „Зора”, ДГ „Люляче”. В тези 2 ДГ беше изградена и закрита спортна инфраструктура – физкултурни салони. Пред финализиране е ремонтът, преустройство и обзавеждане на ПНГВМ, който проект предвижда и изграждане на общежитие за учениците от страната. Предстои да стартира проектът по обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура в ПГМЕТ. Общият финансов ресурс от европейските фондове само за община Ловеч надхвърля 7,5 милиона лева“, поясни Корнелия Маринова и допълни, че в процес на изпълнение е проектът за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ „Д.Димов”. В рамките на всички тези проекти от грижи за децата и образованието им, съобразно капацитета на училищата и ДГ, очакваме да възползват над 3500 деца и ученици.

По време на форума „Европа в нашия дом“ министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 посочи основните предизвикателства пред системата – обхващането и задържането на всяко дете в училище, модернизация на образователния процес и материалната база. „Най-важни са учителите и затова ние поехме този политически и бюджетен ангажимент за увеличение на възнагражденията“, каза министър Вълчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
226 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
от тях

2019.04.10 | 10:27

1

7 МИЛИОНА ,ОТИВАТ ЗА ШАЙКАТА и "ЕВТИНИТЕ' АПАРТАМЕНТИ.

Добави коментар

Водещи новини