В следващите 8 години се очаква да се пенсионират над 30 000 учители

  • 21 февруари 2019 11:33

  • 709
  • 0
 В следващите 8 години се очаква да се пенсионират над 30 000 учители
©

Една от основните задачи пред Министерството на образованието и науката е да мотивира повече млади хора с добри образователни резултати да стават учители. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на среща на тема "Образование" в Самоков, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й има увеличение на студентите в направленията "Педагогика" и "Педагогика на обучението по...", но те все още не са достатъчни да покрият бъдещия недостиг на кадри в системата. В следващите осем години се очаква да се пенсионират над 30 000 педагогически специалисти, а бъдещите учители в университетите са малко над 20 000.

Заради това МОН разработи националната програма "Мотивирани учители", която ще позволява на хора, завършили физика, химия или математика, да завършат бързи квалификационни курсове и да придобият педагогическа правоспособност. "Заедно с това ще бъде сформиран корпус от добри учители, които ще бъдат изпращани да преподават в училища с концентрация на деца със слаби резултати", е обяснила Сачева. Предвижда се тези учители да имат поне осемгодишен стаж. За участието си в този "корпус" те ще бъдат подпомагани финансово, като ще получават до 500 лв. над трудовите си възнаграждения.

Заместник-министърът е представила и националната програма "IT бизнесът преподава", чрез която специалисти от технологични компании ще могат да преподават заедно с учителите по определени теми в часовете по информационни технологии. Учителите по предмета ще могат да преминават стажове в IT форми, за да придобиват повече знания и по-голяма квалификация.

На срещата народният представител Галя Захариева е посочила, че правителството иска преподавателите да са мотивирани и да работят в добра среда.

"Има последователност в грижата и политиките, насочени към учителите", е казала Захариева.

Novini.bg
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини