Деница Сачева: Глобалното образование е трудна, но необходима тема

  • 20 февруари 2019 15:49

  • 362
  • 3
Деница Сачева: Глобалното образование е трудна, но необходима тема
© Булфото (архив)

Ключовата дума за бъдещето, особено пред образователната система, е балансът. Ако искаме да запазим света цял и в мир, като добро място за живеене, в образователната система трябва да обучаваме младите хора на баланса, който е необходим по отношение на ценностите, на хуманизма, на взаимната свързаност на целия свят, на технологиите. Това е казала заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриване на обучение за учители по проект за насърчаване на глобалното гражданство, който се изпълнява съвместно със Синдиката на българските учители /СБУ/, цитирана от пресцентъра на МОН.

Заместник-министърът е определила глобалното гражданство и глобалното образование като трудна, но необходима тема. Защото, като граждани на 21-и век, младите хора имат повече възможности, но и повече предизвикателства пред себе си.

Образованието е основната причина за движението на младите хора, е посочила Сачева и е добавила, че овластявайки ги с технологиите, трябва да се стремим да запазим у тях и основните ценности, свързани с толерантност, хуманизъм, взаимно уважение и желание за самоусъвършенстване.

За необходимостта от гражданското образование и насърчаването на глобалното гражданство е говорила и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. "Гражданското образование стои в основата и във фундамента на изграждането на едно устойчиво общество, на едно общество с ценностна система, която да подпомага това, което ние искаме да се случва, за да се преодолеят всички негативи в училището и в обществото като цяло", е казала Такева.

Обучението по проекта, финансиран от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, на тема "Методи на обучението с оглед насърчаването на глобалното гражданство" се организира от МОН, в партньорство със СБУ. В него са се включили директори на асоциирани към ЮНЕСКО училища и на училища, чиито ученици са с изявени постижения по предметите, свързани с гражданското образование, както и отличени на олимпиадите по гражданско образование.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
362 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.20 | 17:32

3

Добре служите на илюминатите!!!

2019.02.20 | 16:35

2

Синдикат образование не прави.

2019.02.20 | 16:31

1

ДИРЕКТОР Е АДМИНИСТРАТИВНА ДЛЪЖНОСТ НЕ УЧИТЕЛСКА КВАЛИФИКАЦИЯ, БЪЛГАРСКОТО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Е ИЗОЛИРАНО И ФЕОДАЛНО.

Добави коментар

Водещи новини