В Плевен 250 чужденци от 28 държави започват обучение за лекари в Медицинския университет

17 февруари 2019 11:19

В Плевен 250 чужденци от 28 държави започват обучение за лекари в Медицинския университет
© Pixabay
2510 0

В Плевен 250 чуждестранни студенти от 28 държави утре започват обучение за лекари в Медицинския университет. Те ще положат тържествено академична клетва в аудитория "Магнум", съобщиха от висшето училище.
Запазва се големият интерес на чужденците, желаещи да изучават "Медицина" на английски език в Плевен, уточниха от университета. За втора година броят на новоприетите италианци е най-голям - 150. Гражданите на Великобритания са 34, на Индия - 20. По-малки групи са студентите от Япония /9/, Швеция /7/, Канада /6/.


За първи път в Плевен са се записали студенти от Република Кабо Верде.

Полагането на клетва цели да приобщи чужденците към основните ценности и мисия на университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Чуждестранните студенти ще повторят думите на клетвата след декана на Факултет "Медицина" проф. д-р Аспарух Аспарухов и с това ще декларират готовност да уважават преподавателите, състудентите и достойнството на пациентите, посочват от висшето училище.

Първокурсниците ще бъдат приветствани от ректора проф. д-р Славчо Томов, а студенти от Япония и Италия са подготвили за тях поздрави с песни и танци.
Медицинският университет в Плевен е първото висше училище в страната с обучение по медицина изцяло на английски език. Досега са дипломирани 15 випуска лекари-чуждестранни граждани.

Центърът за чуждестранни студенти организира за новоприетите Програма за адаптация с информационни турове в университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба "Миграция", с музеите и галериите на Плевен. Чужденците са преминали и часове по български език.

Нора Виткова
2510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини