Всеки десети учител в община Хасково е на срочен трудов договор

  • 11 декември 2018 11:20

  • 459
  • 0
Всеки десети учител в община Хасково е на срочен трудов договор
© Pixabay

Всеки десети учител в община Хасково е на срочен трудов договор. Според справката от Регионалното управление на образованието в учебните заведения в общината работят 1002-ма педагози, от които 114 са на срочни договори.

От тях  25 са назначени за срок, по-малък от една година, което е нарушение на трудовото законодателство, информира БНР. Една от причините за срочните договори е, че директорите пестят от бюджета си. Педагози обаче смятат, че така ги държат в послушание до следващото преназначение.

Учителката по биология от село Конуш Байсие Мустафа обясни: "Втората година съм назначена пак за една година, пак с временен трудов договор. Това ми подсказа един вид, че краят ми се вижда, защото за втора година те назначават с временен трудов договор".

Омбудсманът Мая Манолова също коментира казуса със срочните договори: "Много ясно е казано в кои случаи може да се сключи временен трудов договор. Така че аз ще поискам своевременно среща с министъра на образованието, за да поставя този проблем, който засега е установен в община Хасково, който може би съществува и на други места и който се изразява в нарушение от страна на директорите на училища на трудовото законодателство".

Последвайте канала на

Novini.bg
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини