Обучават в дигитални умения близо 900 учители от Северозападна България

  • 15 октомври 2018 14:26

  • 1142
  • 1
Обучават в дигитални умения близо 900 учители от Северозападна България
© pixabay

Към края на тази година близо 900 учители от Северозападна България ще бъдат обучени в дигитални умения по проект eStart@school. Това съобщи Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, на пресконференция във Видин. Във форума участваха още Веселка Асенова, началник на РУО във Видин, професор Ангел Смрикаров, от Русенския университет, Момчил Станков, адм. директор на филиала на РУ във Видин и Венцислав Станев, директор на СУ "Цар Симеон Велики", съобщава БТА.

На нея бяха представени резултатите от обученията на началните учители в Северозападна България в дигитални умения.

"Целта на проекта е да бъдат обучени над 450 учители от Северозападна България, към края на годината този резултат ще бъде удвоен", каза Гергана Паси. "Ще бъдат проведени над 40 обучения, а в над 70 процента от училищата от региона, преподавателите ще преминат курс на обучение в дигитални умения".

"Във Видинска област началните учители са 222-ма, като половината от тях ще се включат в обученията по проекта", каза Веселка Асенова.

Първото обучение в областта е проведено на 11 септември, предстоят такива на 20 октомври в Белоградчик, Кула и Брегово, и на 27 октомври в Арчар, Дреновец и Ново село.

Проектът eStart@school има за цел да намали риска от късен дигитален старт за децата от региона и да им даде възможност за интегриране в дигиталния свят. Той се изпълнява с помощта на Google.org и подкрепата на МОН. Проектът насърчава използването на цифровите технологии в предучилищното и началното образование чрез обучение на преподавателите в училищата от дигитално необлагодетелстваните общности в малките населени места. Обученията се извършват от 12 учители, които са отличени на проведения тази година от Дигиталната национална коалиция конкурс "Дигитален посланик в час и клас".

Мая Йорданова
1142 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.15 | 15:36

1
Следните мерки са жизнено важни, за да се спаси българското образование и българският учител:
1. Разформироване на БАН в сегашния и вид, уволнение/пенсиониране на масоните-болшевици - академици и професори.
2. Уволнение на 90% от персонала на РУО-центровете в цяла България; въвеждане на ефективна система онлайн, която ще замести комунистическите и номенклатурни служители по места.
3. Приемане на модерен Закон за образованието в 100% унисон с европейските закони и образователни стандарти.
4. Реформа в МОН и уволнение на 50% от номенклатурния персонал.
5. Закриване на 50% от ненужните и инфлационни ВУЗ-ове в страната. В резултат останалите ВУЗ-ове ще се запълнят и ще се превърнат в истински висши учебни заведения с печеливши бюджети и с възможности да се канят топ специалисти и лектори от чужбина.
6. Приемане на специален статут за българските учители по места: топ заплащане, неприкосновеност и пенсиониране или пренасочване за работа на 50 години.
7. Приемане на специален закон за изучаване на Истинската Българска История, започваща от 13 500 години преди Христа на Балканите с арийските племена, пеласги, траки, българи. Изтъкване на първата цивилизация в света на Балканите и първата азбука в света - глаголицата от 6000-7000 год. преди Христа.
След тези мерки Бай Гюро ви гарантира, че образованието в България ще се превърне във водещо в света за 10 години.

Добави коментар

Водещи новини