Община Търговище заделя 18 000 лева годишно за стимулиране на даровити деца

10 октомври 2018 13:29

Община Търговище заделя 18 000 лева годишно за стимулиране на даровити деца
© pixabay
477 0

През тази година бюджетът за финансово стимулиране на талантливи деца в община Търговище е 18 000 лева, съобщават от общината.

21 деца с изявени таланти от Търговище ще получат стипендия в размер на 1/5 от минималната работна заплата за период от два месеца, определи Комисията за отпускане на стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от общината по време на есенната си сесия.

Съгласно наредбата, месечната стипендия се присъжда на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място през последната година. Тази стипендия се определя само веднъж за едно дете или младеж в една календарна година. Целта е повече даровити ученици да получат финансов стимул.

Други 28 деца с изявени таланти от Търговище получиха стипендии, отпуснати след сесията на комисията през май. Тогава бе присъдена и еднократната стипендия "Търговищко дарование" в размер на три минимални работни заплати. Годишна стипендия в размер на две минимални заплати бе присъдена на трима ученици.

В навечерието на Деня на будителите община Търговище организира и тържествена церемония, на която ще бъдат наградени всичките 49 деца и младежи, отличени през годината, допълниха от администрацията.

Мая Йорданова
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини