МОН стартира прокет за квалификация на учителите

  • 05 октомври 2018 18:52

  • 7396
  • 5
МОН стартира прокет за квалификация на учителите
© Pixabay

Почти 53 000 учители в следващите три години ще се квалифицират за работа по най-новите стандарти в образованието.

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на пресконференция в Министерството на образованието и науката. Това ще стане в изпълнение на най-новия проект на МОН „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“,  който е с приоритетно значение. Проектът е на обща стойност 19 911 123 лв. и ще се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европийския социален фонд.

Министър Сачева заяви, че целта на проекта е да насърчи професионалното развитие на педагозите и да ги приобщи към нови и иновативни методи в преподаването и оценяването. По думите й учителите ще се обучават да прилагат и различни модели за създаване на позитивна среда за децата в училище, както и да си партнират с родителите и семействата на учениците си. Проектът ще подпомага и квалификацията на директорите на училища и детски градини, като надгражда техните управленски умения и компетентности. Стартиращата програма има за цел да обхване всички педагогически специалисти на възраст до 54 години, като основен акцент е поставен върху младите учители в системата. Всички желаещи да се включат ще могат да го направят чрез специално създадена информационна система, която ще автоматизира целия процес - от регистрацията, през вида и формата на обученията, до получаването на сертификатите.

В програмата са заложени два вида обучения. Първите са краткосрочни, а след успешното им преминаване ще се присъждат един, два или три квалификационни кредита. Вторият вид обучения са във формата на дългосрочни курсове. В зависимост от конкретната специалност, тема и област от педагогическите науки, те ще завършват с придобиване на квалификационна степен. Обученията ще протичат както присъствено, така и дистанционно. Сред основните теми на курсовете са „Иновативни педагогически технологии в училищното образование“, „Педагогически модели за превенция на отпадането от училище“, „Диагностика и превенция на агресията в училище/детската градина“, „Формиране и развиване на социални и емоционални умения“, „Организация на свободното време на учениците в образователната среда“, „Ефективни модели за взаимодействие между училището и семейството“ и др. Организирането на обученията ще се делегира на регионалните управления по образование (РУО) в цялата страна. Възложители на обученията ще могат да бъдат и по-големите училища и детски градини, а за тези, които се намират в по-отдалечени райони, възложител остава РУО. Курсовете могат да се провеждат от специализирани обслужващи звена, от висши училища и научни организации, както и от обучителни организации, които имат одобрени програми за обучения, включени в регистъра на МОН.

Един от най-новите съвременни инструменти за самооценка - дигиталната платформа „Selfie“, също ще е част от проекта. Тя ще се използва за диагностика и анализ на образователния процес. Училищата ще могат да оценяват своята готовност за дигиталната трансформация на образователния процес на база на европейските рамки за образователните институции и за педагогическите кадри. За работа със „Selfie“ ще бъдат обучени училищни координатори, специалисти по ИКТ и др., които ще я прилагат в училищата.

В направление „Съвременни методи в оценяването на учебните резултати“ ще бъдат обучени учители да използват дигитални платформи за оценяване на ДЗИ и за НВО по БЕЛ и математика при завършване на основното образование. Проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ ще продължи три учебни години. Още в края на тази година се очаква 11 200 специалисти да са преминали квалификационни курсове. Крайната цел на най-новия проект на МОН е по-добри постижения на децата и учениците в детските градини и училищата, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7396 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Клио

2018.10.06 | 23:37

5
Поредния допълнителен тормоз над българския учител и изтупвамнето му като брашнян човал - взел нищожна заплата, дал заплата. Коя друга професия налага на работниците да си харчат трудовото възнаграждение, за да крета българското образование? За да може да работи пълноценно един учител днес, той е принуден да си похарчи поне 60 % от заплатата за консумативи. Откъде накъде?! Питайте после пак защо няма млади учители.
Реалността днес

2018.10.06 | 20:35

4
Поредната имитация на реформи, нищо ново, а на практика - затъване в корупция и безпросветност. И така до следващия мандат на следващия "иноватор" в българската образователна система, черпеща с "пълни" шепи ЕВРОПЕЙСКИ "ОПИТ". Поредното "Менкане на пари" - стилът на "демократичния преход", след като не остава време за ИСТИНСКО ОБУЧЕНИЕ в училища и детски заведения. "Да бръкнеш в меда и да не се оближеш" - унаследена отколешна ганьовска практика...
Жалко и за "приобщителите", но най-вече за "приобщаващите се", пак ще се отчитат статистики и ще потъват пари...
Румяна Донова

2018.10.06 | 15:44

3
Страхотна новина!
Умник Гюро

2018.10.06 | 01:23

2
Следните мерки са жизнено важни, за да се спаси българското образование и българският учител:
1. Разформироване на БАН в сегашния и вид, уволнение/пенсиониране на масоните-болшевици - академици и професори.
2. Уволнение на 90% от персонала на РУО-центровете в цяла България; въвеждане на ефективна система онлайн, която ще замести комунистическите и номенклатурни служители по места.
3. Приемане на модерен Закон за образованието в 100% унисон с европейските закони и образователни стандарти.
4. Реформа в МОН и уволнение на 50% от номенклатурния персонал.
5. Закриване на 50% от ненужните и инфлационни ВУЗ-ове в страната. В резултат останалите ВУЗ-ове ще се запълнят и ще се превърнат в истински висши учебни заведения с печеливши бюджети и с възможности да се канят топ специалисти и лектори от чужбина.
6. Приемане на специален статут за българските учители по места: топ заплащане, неприкосновеност и пенсиониране или пренасочване за работа на 50 години.
7. Приемане на специален закон за изучаване на Истинската Българска История, започваща от 13 500 години преди Христа на Балканите с арийските племена, пеласги, траки, българи. Изтъкване на първата цивилизация в света на Балканите и първата азбука в света - глаголицата от 6000-7000 год. преди Христа.
След тези мерки Бай Гюро ви гарантира, че образованието в България ще се превърне във водещо в света за 10 години.
гост

2018.10.05 | 19:56

1
пак ще се облажат някои фирми - и това го знаят всички учители

Добави коментар

Водещи новини