Разпоредена е проверка заради високата цена на учебниците за 9 клас

Образователният министър Красимир Вълчев е разпоредил проверка във връзка с проблема с високата цена на комплекта учебници за 9 клас - 260 лева, тази година.

Проблемът произлезе от факта, че тези учебници са по новите учебни програми и няма възможност да се купят употребявани или стари варианти, каза Красимир Вълчев в Пловдив. 
За следващата седмица е предвидена среща с издателствата за преговаряне по възможностите за намаляване на цените. 

Министърът сподели мнение, че според него цените на част от учебниците са високи. Като отговор на журналистически въпрос дали се предвижда финансиране на училищата за закупуването на тези учебници Красимир Вълчев посочи, че към момента това не е предвидено в бюджета. 

По думите му последните години с бюджета се правят редица крачки към по-добро финансиране на системата. Той каза, че в подготвяният за догодина бюджет за 2019 г. ще ума увеличение с 400 милиона лева на разходите за образование.

С над 25 млн. лева ще бъдат финансирани дейности по интереси, а редица други дейности са разширени. Министър Вълчев припомни, че преди десетина дни бяха отпуснати 7 млн. лева допълнително за всички училища за училищни шкафчета за учениците от 1 до 7 клас. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет