Красимир Вълчев: Поехме ангажимент бюджетът на НИМХ да е на отделен ред

  • 22 юни 2018 08:06

  • 1840
  • 0
Красимир Вълчев: Поехме ангажимент бюджетът на НИМХ да е на отделен ред
©

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ)  не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му. Това коментира в ефира на БТВ министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

„По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи той и отбеляза, че има основания НИМХ да е извън БАН и да е на подчинение, например, на МОСВ.

„Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати – а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.

Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 обяви още, че през всяка от следващите години има предвидени по 330 млн. лв. повече от предходната за образователната система. 

В момента минималната заплата, с която започва работа един учител, е 760 лв. От 1 януари 2019 г. се очаква тя да стане 920 лв.

Учениците, които догодина завършват 7 клас, са първият випуск, който вече се обучава по новите учебни програми. Първите матури при тях ще са през 2022 г. и ще могат да показват функционалната грамотност на зрелостниците. В новите учебни програми 40% от учебното време е предвдено за анализ на материала, обясни министърът на образованието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини