МОН увеличава приема и допълнителните стипендии за приоритетните професионални направления

  • 18 май 2018 18:01

  • 78280
  • 0
МОН увеличава приема и допълнителните стипендии за приоритетните професионални направления
© МОН

Министерството на образованието и науката предвижда за приоритетните професионални направления увеличаване на приема и допълнителни стипендии, съобщи във Велико Търново министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

В направленията "математика", "физически и химически науки", "материали и материалознание", както и "религия" изцяло са премахнати ограниченията за прием, посочи той.

За някои от приоритетните направления се предвиждат и трети стипендии, чиято цел е да бъде покрита таксата за обучение. Тази възможност все още се обсъжда, но ако се приеме, ще влезе в сила от следващата бюджетна година, посочи министърът.

По думите му няма юридическо основание, с което децата могат да бъдат задържани в страната след завършване на своето образование. Министърът припомни, че през последните три години е намален приемът в обществените и социалните науки, но е стимулирана държавната поръчка за педагогическите, инженерно-техническите, природоматематическите и аграрните науки, заради прогнозата, че специалистите в тези сфери ще бъдат недостатъчни на пазара на труда.

Според Вълчев стратегията на министерството в системата на висшето образование е обвързване на професионалните направления с пазара на труда. Предвиждат се промени в системата на акредитацията на висшите училища и на тяхното управление, посочи той. Във Велико Търново министър Вълчев участва в работна среща с директори на учебни заведения, синдикати и представители на местната власт.

Мая Йорданова
78280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини