Паисий Хилендарски или Златния век на българската култура на изпита по история в СУ

  • 01 април 2018 10:29

  • 1536
  • 0
Паисий Хилендарски или  Златния век на българската култура на изпита по история в СУ
© pixabay.com

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна кандидатстудентският изпит по история на България от първата изпитна сесия. Милен Къчев от София изтегли вариант 2 на теста и двете теми, от които са избрали да пишат явилите се на изпита по история на България: "Паисий Хилендарски и неговото дело" и "Златният век на българската култура /краят на IX - началото на X век/. Творци и постижения", съобщи пресцентърът на висшето училище.

Общо 957 са кандидат-студентите са подали заявления за явяване на изпита.
Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова е приветствала кандидатите и изразила увереността си, че всички са подготвени и ще представят отлично себе си и своите учители, и наесен ще бъдат студенти на 130-годишната Алма матер.

Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев е честитил Цветница и е пожелал успех на кандидатите.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; Публични информационни системи; Философия /на английски език/; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; История и политика на Балканите; История и философия; Хебраистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.
С изпит по история на България и с изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалността "Право", а с изпит по история на България и с изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език /по избор/ - за специалностите "Международни отношения" и "Регионално развитие и политика".

С успешно издържани изпити по история на България и с изпит по английски, немски, френски, испански език /по избор/ бъдещите студенти могат да запишат специалността "Европеистика".
С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език /по избор/ кандидат-студентите може да запишат специалността "История и чужд език".

Нора Виткова
1536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини