Отпада изискването за легализация на дипломите на студенти, завършили в страни по Лисабонската конве

С промените в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, приета от Министерския съвет и обнародвана в Държавен вестник днес, отпада изискването за легализация и полагане на апостил на дипломите на студенти, завършили в страни по Лисабонската конвенция, ратифицирана от над 50 държави от европейския регион, САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и други страни. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Приетите промени са с цел намаляване на административната тежест за гражданите. Това е поредната стъпка за облекчаване на административната процедура по академично признаване от 2009 г. насам. През 2010 г. Европейското дипломно приложение бе първият чуждестранен образователен документ, освободен от заверка, превод и легализация, а през 2011 г. изискваните задължителни документи бяха редуцирани от 8 на 3. Отпадна и изискването за последователно признаване на притежаваните чуждестранни дипломи за висше образование, посочват от МОН.

Важна крачка за облекчаване на гражданите в процедурата по признаване на придобито в чужбина висше образование през 2016 г. беше премахване на изискването за легализация и полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни членки на Европейския съюз. Това изменение не включваше останалите държави, ратифицирали Конвенцията за признаване на квалификациите, отнасящи се до висшето образование в европейския регион /т. нар. Лисабонска конвенция/. За тези държави от европейския регион, наред със САЩ, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия, все още се искаше легализация, припомнят от МОН. И отбелязват, че с развитието на информационното общество все повече официални бази данни стават налични, където компетентните органи по признаване могат директно да проверят автентичността на даден образователен документ - официални регистри, бази данни на институции за висше образование, развитие на мрежата от Националните информационни центрове за академично признаване и мобилността ENIC-NARIC.

Държавите, които ще се ползват от облекчения режим на заверки и преводи, са Австралия, Австрия, Азербайджан, Албания, Андора, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Македония, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Киргизстан, Молдова, Румъния, Руската Федерация, Сан Марино, Светият престол, Словашката Република, Словения, САЩ, Сърбия, Таджикистан, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чешката Република, Швейцария, Швеция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет