8-класник от Шумен спечели сребърен медал на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

  • 14 септември 2017 21:23

  • 2299
  • 1
8-класник от Шумен спечели сребърен медал на Първата европейска младежка олимпиада по информатика
© Булфото

Шуменският участник на Първата европейска младежка олимпиада по информатика Марин Йорданов, състояла се в София от 7 до 13 септември е спечелил сребърен медал.

Това съобщи на пресконференция в Пресклуба в Шумен днес Бисерка Йовчева - ръководител на шуменската школа по информатика "А и Б", която бе сред организаторите на международното състезание, цитирана от БТА. Марин, който ще бъде ученик в осми клас в Природоматематическата гимназия в областния град е спечелил отличието в конкуренцията на 89 участници в олимпиадата от 22 държави. В общото класиране той е на 13- то място, отбеляза Йовчева.

Според регламента на състезанието България, като домакин на надпреварата, е имала възможност да участва с два отбора от по четирима участници, за разлика от останалите държави, които са се представили с по един отбор. Всички български представители на състезанието са спечелили медали и са завоювали общо един златен, пет сребърни и два бронзови, отбеляза Йовчева. По думите й най-добре отборно на олимпиадата се е представила Русия, а първо място е завоювал грузински участник.

Подготовката за Международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, който се организира от 2001 г. основно от шуменската школо по информатика вече е в ход. За неговото поредно издание вече са заявили участие най-добрите ученици по информатика от България, Румъния, Русия, Полша и Украйна, допълни Йовчева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2017.09.15 | 00:28

1
Браво на детето!

Добави коментар

Водещи новини