Прокобата "български учител"

  • 26 август 2017 15:16

  • 6592
  • 5
Прокобата "български учител"
© pixabay.com (архив)

Математическата гимназия в София отдавна е сред водещите училища в България.

Доказано. Това е гнездото на златни медалисти от олимпиади, там се подготвят едни от най-талантливите младежи, а всичко това говори красноречиво за нивото на преподавателите и управлението на училището. Говореше. Защото последните уволнения, сагата с директора Антони Стоянов и протестите срещу него на родители и ученици доказват старата поговорка, че хубавите тикви отиват за свинете.

Трудово-правните ходове, извършени тихомълком от Стоянов по време на лятната ваканция, са сюжет, достоен за „Игра на тронове“, „Къща от карти“ или друг сериал за власт, в който царят се е барикадирал зад дебелите врати на тронната си зала и не чува нито родителите, нито учениците, нито дори МОН, които му поискаха оставката. Всички са срещу Стоянов, в това число и кметът Йорданка Фандъкова, а разправията в елитното училище все повече заприлича на битова драма и дребно разчистване на сметки.

Така не се прави

Всичко започна преди седмици с изненадващото уволнение на дългогодишната учителка по математика Петя Тодорова, която дори не бе допусната да влезе в сградата на гимназията, а в последствие й беше предложен граждански договор, вместо трудов. Мотивът на Стоянов беше, че преподавателката е уронила престижа на СМГ, като не е допуснала нейни възпитаници да участват в националния кръг на състезание „Европейско кенгуру“, проведен в началото на юни. Всъщност, учениците от СМГ са допуснати до състезанието и печелят в няколко различни класове.

„Не за първи път съм член на национална комисия. Но не разбирам как член на национална комисия може да лобира за едно училище. Дори училището, в което работи“, защити се тогава Тодорова. Днес тя не е единствената потърпевша, тъй като се оказа, че 8 нейни колеги от СМГ няма да получат договори за работа.

Директорът Антони Стоянов първоначално мълча, което не му направи никаква услуга. Остана усещането, че крие нещо, след като не иска публично да защити решението си. Не би трябвало да има проблем, ако е прав, нали така? Или просто е бил принуден да пази тишина?

Все пак, той даде интервю, в което обясни, че няма да подаде оставка, че действа по съвест, както и че е признат в Европа заради всичко направено в СГМ, докато в България „някой иска да ме уволнят“. Стоянов поддържа темата, че 130 деца от СМГ са ощетени от г-жа Тодорова“. „Сега страдам, защото ги защитавам“ - коментира той, както и че е първоначално е „помолен да няма медийни изяви, докато МОН тушира нещата“.

Още по темата прочети тук.




 

Последвайте канала на

woman.bg
6592 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НА БОРБА С ЧУМАТА

2017.08.31 | 09:47

5
ПОЛЪХА НА „ ОТВОРЕНО - ОТРОВЕНО „ ОБЩЕСТВО НА ЗАРАЗАТА СОРОШ ОПУСТОШАВА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО

2017.08.27 | 05:03

1
ИДИОТ
x men

2017.08.28 | 12:58

4
Учителите си мислят, че пожизнено са назначени! Ако е в частна фирма на кого щеше да се жалва??? Още по-не морално е да използва и децата за лични цели!!!!

2017.08.28 | 12:58

3
Много простотия, много ! Кой е сложил тоя прост директор ? КОЙ ?
ами сега

2017.08.28 | 12:58

2
а ,сега да видим мон как ще си махне протежето ,като е несменяем/за това пак мон са виновни /???????? безценните им скапани директори/диктатори/

Добави коментар

Водещи новини