Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Словакия - Испания

Задължителната градина за 4-годишните ще помогне за интеграцията на ромите

04 август 2017 07:06

Задължителната градина за 4-годишните ще помогне за интеграцията на ромите
© Булфото (архив)
6249 4

Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи зам.-министърът на образованието Петър Николов пред Дарик и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.

Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов. "Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.

Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри. "Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат", поясни Николов.

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще подпомогне ромската интеграция. "Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента, промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.

Мая Йорданова
6249 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
s.s.s

2017.08.09 | 11:06

4
Няма начин да се интегрират поне 80% от тях,ако бьдем реалисти.
бат Слави

2017.08.06 | 19:37

3
Това не е нова идея. Мисля, че Хитлер го въвежда като идва на власт. Пазете си децата

2017.08.04 | 14:50

2
как все за циганетата мислите, а нормалните деца- българчета, що не направите нещо конкретно за тях, по един сладолед да им купите

2017.08.04 | 14:04

1
ДРУГ ПЪТ ..ТРЯБВАТ ИМ РАБОТНИЦИ НА Г,ДА УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ЗА ТОВА ОТ 4 ГОДИНИ ,ВИДЯЛИ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ ,АМА ОНИЯ ИМАТ УСЛОВИЯ ...... А ,ЩЕ КАНЯТ ЧУЖДЕНЦИ ,АМА ТИЯ НЕ КЪЦАТ НА ТРИЦИ ..С ТРИЦИ САМО МАЙМУНИ...А НАШИТЕ ЧОРБАДЖИИ ,МАКАР И ПЕДАЛИ .КАРАФИЦА АКО ИМ ВКАРАШ В Д-ТО ,ЩЕ ИЗКАРАШ МРЕЖА З

Добави коментар

Водещи новини