Янка Такева: Ние се унищожаваме по-лошо от животните (видео)

Г-жо Такева, Вие сте дълги години в образователната система. Може ли да откроите някоя промяна, която е оставила положителна следа в образованието?

В българското образование се случват много добри неща, но трудно се забелязват, те се виждат след време. Мечтаех да стана учител. Бях директор и инспектор в община Красна поляна, после зам.-председател на Синдиката и накрая негов председател. През тези години направихме добри политики, свързани с трудово-правните критерии, отстоявайки по-добро финансиране. Наложихме създаването на политики, свързани с всички необходими неща с привлекателността в училищната среда. Има три важни неща за добро образование – кадрово обезпечаване, създаване на добра училищна среда с материалната база, включително и развитие на инфромационни и иновативни методи. Освен това всички училища и детски градини да не се различават по начин на финасиране. Тежък проблем е закриването на училища, а ние имаме един от най-тежките демографски проблем. Затова взехме необходимите мерки да запазим училища и детски градини в селата.

Доволна ли сте от диалога с правителствата през всичките години?

От 1990 г. провеждаме ежегодно среща всички министри. Имаше залитания, ю свързани със Световната банка, които доведоха до подмяна на ценности, съкратиха се над 1500 училища и детски градини. И всичко това, защото някои институции трябваше да бъдат финансирани. Някой накара страните от Централна и Източна Европа да поднесем образованието си на тепсия на Световната банка и МВФ. Сега си берем плодовете. На всеки три години издаваме една книга, в която посочваме виновниците за това.

Да разбирам ли, че смятате, че българското образование е ощетено, въпреки промените. Ето сега и новото правителско обеща увеличение на заплатите!

Аз искам да благодаря на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Горанов, защото в първото правителство, в условията на тежка икономическа криза, единствено сектор образование имаше 8% увеличение на парите. По време на второто правителство - също още 8%. Тогава се заложиха и мерките за подобряване на материалната база, за кадровото обезпечаване на системата.

Често критикувате механизма за делегирания бюджет. Какво трябва да се промени в тази насока?

Делегираните бюджети бяха въведени през 2008 г. и още от 2009 г. се наруши философията. Търсеха се откъде да се спестят пари. Поискахме от предизборната кампания от партиите да приемат нашето виждане – социалната политика да минава през образованието. Така например да се вземе под внимание, че 23% от ромчетата не ходят на училище. Не трябва да получават детски надбавки, социални помощи, нито за поддържане на жизнен стандарт, ако детето не е в училище или детска градина. Не трябва да има само един компонент – брой ученици. Но и брой паралелки и вид на училището.

Много се говори за това, че на бизнеса му липсват готови кадри.

Нашите гимназии с чуждоезиково обучение подготвят кадри, които захранват чуждоезиковите университети. Много малко, около 3.5-4%, изучават природоматематическите науки. Факт е, че и младите хора очакват по-добро кариерно развитие и заплащане.

Съгласна ли сте с констатациите, че българският ученик има ниска грамотност, въпреки непрекъснатите стратегии, които се пишат?

Това е факт и ние от Синдиката се опитваме да се борим с това. Много е тежък стилът на вписване на учебниците. Много баластра и нищо не може да се запомни от децата ни. Ние настояваме да се обявят публично имената на хората, които оценяват учебниците. По някакавко неписано правило техните имена са строгосекретни. Така се случва, че матераил от 7 клас се изучава в 4 клас или вместо в 10 клас – в 7 клас. Това е убийството за децата. Тези учебни програми трябва да бъдат сериозно преразгледани. Държавните образователни стандарти трябва да се променят, те съсипват учителя и не подпомагат качеството на образованието. Трябва да кажем също, че в новия закон има сериозни дефицити.

На бюрото си държите портрет на Васил Левски. Кои ценности от неговото време ни липсват днес?

Заветът да бъдем толерантни, че трябва да живеем заедно, да добруваме помежду си. Днес живеем в много размирен свят. Ние се унищожаваме по-лошо от животните. В джунглата има строги правила, при нас – не. Всеки може да те убие по тротоара. Трябва по-често да прочитаме заветите на Левски!

Коментари

 1. 2017.06.21 | 10:12

  Много се говори за това, че на бизнеса му липсват готови кадри.????? радвай се НАРОДЕЕЕЕ , вече на робите им викат кадри

 2. 2017.06.21 | 10:12

  Май тази ще тури Цола Драгойчева в джоба си

 3. 2017.06.20 | 19:22

  ми като децата са олигофрени кво да правят спициалистите по учебниците. тоз набор говеда с остен не мож го накара да учи. все е нещо. щом още не са отменили таблицата за умножение.

 4. 2017.06.24 | 08:58

  Такева е като Цола Драгойчева пожизнено назначена ,дай път на младите защото такива като теб Яно съсипват и унищожават бъдещето на децата ни . На пенсионерите безплатни памперси недават ,но за теб ще съберем само и само да не те виждаме и чуваме вещогерниса дърта.

 5. 2017.06.21 | 10:13

  На нас пенсионерите Бойко И Дянков ни таковаха мамата

 6. 2017.06.19 | 22:27

  Така, така. Я сега кажи, че щерка ти е в Герб и заради това държиш учителите да не стачкуват. Дърта овца!

 7. 2017.06.21 | 10:13

  ПОДАВАЙ ОСТАВКА И СЕ РАЗКАРАЙ БЕ ПО-ЛОШО ОТ ЖИВОТНО

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?