Кунева: От 2017 г. започва дуално обучение с европейски средства

  • 08 декември 2016 12:38

  • 1517
  • 4
Кунева: От 2017 г. започва дуално обучение с европейски средства
© Пресцентър МОН

От началото на 2017 г. започва български вариант на дуално обучение /обучение чрез работа/, което е заимствано от европейски образец. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която участва в инициатива за насърчаване на младежката заетост в частния сектор в Европа "Алианс за младежта", цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите на министър Кунева средства ще се отпускат по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за финансиране между 100 000 и 200 000 лева. Проектът предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат.

Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес у подрастващите към водещи сектори в българската икономика са основният препъникамък пред развитието на професионалното образование, е обяснила министър Кунева. Тя е посочила, че с промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки - олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията. С оглед на съвременните реалности, професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт, е отбелязала още вицепремиерът Кунева.

Според нея трудно се променя номенклатурата на специалностите, не достигат средства за нови уреди и машини, а в малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за 3 или 4 години, за няколко месеца. Налице е парадокс, има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват, за сметка на езиковите, е коментирала министър Кунева. Тя е отбелязала обаче, че системата не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро управление, с повече учебни практики, с повишаване на престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности.

През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след седми, и след осми клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България, е заявила Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1517 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
кундева как ,ще го поемеш

2016.12.13 | 12:21

2
ДУАЛНО.

2016.12.13 | 12:21

4
ем дуаш ем ти го вкарват анално

2016.12.13 | 12:21

3
в дупето , демек анално.... по на кратко казано ДУАЛНО

2016.12.08 | 13:58

1
ей и българския забравихме... кажете практика беее маймуни. То нормално е всеки завършващ независимо дали гимназия, дали ВУЗ последната година да му е само практика и да му се води като стаж.. Иначе няма как да си на 20г. с три годи минимум стаж - както обикновено търсят

Добави коментар

Водещи новини