Кунева: Ще работим активно за привличане на българи от диаспората към университетите ни (снимки)

  • 25 септември 2016 16:37

  • 2017
  • 5
Кунева: Ще работим активно за привличане на българи от диаспората към университетите ни (снимки)
© Пресцентър МОН

Новата дирекция за българите в чужбина, която ще създадем в Министерството на образованието и науката, ще работи активно за привличането на студенти от диаспората ни, включително и от Израел - както български евреи, така и младежи без български паспорт. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 на среща с ръководствата на българското училище "Патриарх Кирил" в Тел Авив и на Българския културно-информационен център, съобщава пресслужбата на МОН.

От училището казаха, че много от учениците им биха искали да продължат висшето си образование в България, най-вече по специалностите медицина, фармация и стоматология, но интерес има и към други - по думите на Рина Даскалов, председател на Българския културно-информационен център.

Тази година близо 10 хиляди младежи са напуснали българската образователна система заради емиграция и този недостиг трябва да се компенсира, посочи министър Кунева. По думите й българските университети също трябва да са активни в търсенето на чуждестранни студенти.

Вицепремиерът посочи още, че държавата ще продължи да подпомага българските училища в чужбина. Изготвихме адаптирани програми за тези училища като за първи път нашите експерти се вслушаха в препоръките на учители, които преподават в училища зад граница. В тях се обучават над 20 хиляди деца, ученици и кандидат-студенти в над 250 училища. В училището в Тел Авив учат 33 деца от първи до четвърти клас.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2017 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
XGFNF

2016.09.28 | 13:27

5
КРИВОУСТАТА ТОТАЛИТАРНА СНАХА С КАКВОТО СЕ Е ЗАЛОВИЛА ВСЕ СЕ Е ПРОВАЛЯЛА. И НЕ СЕ УМОРИ ДА СЕ ЗАХВАЩА С НОВИ ПОСТОВЕ И НОВИ НАЧИНАНИЯ, КОИТО НЕУМОРНО РАЗВАЛЯ. ВИКАТ Й "КАРЪКЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ".

2016.09.28 | 13:27

4
рядко противна жена
Кико

2016.09.28 | 13:27

3
Таз пък все активно работи и нищо

2016.09.26 | 12:42

2
Още веднъж ли ще пренаписваш историята ?

2016.09.26 | 12:42

1
"...за първи път нашите експерти се вслушаха в препоръките на учители..." - забележително признание.

Добави коментар

Водещи новини