Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат

  • 12 февруари 2016 13:24

  • 2513
  • 2
Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат
© Булфото

Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат. В новите учебни програми е предвидено децата да започнат ученето на букви с редуване на гласни със съгласни, а не както е в момента - първо гласни, а след това съгласни.

Министърът на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 съобщи това по време на парламентарния контрол, като уточни, че промяната се прави благодарение на новите изследвания в областта на преподаването и цели децата да могат да сричкуват по-бързо. "Така детето ще може да прочете по-лесно мама", допълни Кунева.

По думите на министъра проектите за нови програми са базирани на национални традиции, на анализ от националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, на изводите с кое учениците се справят по-добре и с кое не, както и на резултатите от международните изследвания за уменията на българските ученици. Заложено е олекотяване на програмите, както и успешни модели на ограмотяване.

Предвижда се новите знания да са 60 процента от общия обем, досега няма такова ясно разграничение и в голям процент доминират новите знания, което води до препускане на учебен материал, коментира министърът на образованието и науката.

Кунева посочи, че вече ще се правят повече междупредметни връзки. "Ако в пети клас по история се изучава праистория и античност, по български и литература се залага на митологични представи, фолклор и там е разположено стихотворението на Ботев "Хайдути", аргументира се Кунева.

Според министъра с избираемите и факултативните часове могат да се правят училищни политики според желания, нужди, възможности, както и насочени към нуждите на конкретното дете.

Константин Тодоров
2513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
koko606

2016.02.18 | 19:06

2
Измислила топлата вода. Няма смисъл от нови учебници. Вземете "моето" букварче от 1953 година. То е подредено по този начин.

2016.02.18 | 19:06

1
Кунева, проблемът с четенето е маловажен в сравнение с проблема с дисциплината, с държането на учениците, с отношението им към учителите, ако всичко това беше наред, щяха да се научат да четат и от някои стари буквари.. Щели да редуват гласни и съгласни.. те редуват псувни... отворете си очите!

Добави коментар

Водещи новини