Гимназисти бъркат Баба Тонка с баба Вида

  • 21 ноември 2014 06:12

  • 1059
  • 0
Гимназисти бъркат Баба Тонка с баба Вида
©

Защо Баба Тонка е погребана в Русе, а не във Видин, нали там са Бабини кули? Такъв въпрос задала единайсетокласничка от Пловдив на екскурзовода Хачик Лебикян, докато той изнасял пред ученици беседа в Пантеона на възрожденците в Русе, където лежат костите на знаменитата българка.

Момичето смятало, че Баба Тонка и Баба Вида са една и съща личност и едва при посещението си в храма-костница в дунавския град разбрало, че греши.

Лебикян, които от 2007 г. посреща посетителите в Пантеона, разказва и други куриозни случаи за безпросветността на гимназисти, пише в. "Монитор".

Мнозина бъркали Баба Тонка с баба Илийца, макар че в учебната програма за седми клас произведението на Иван Вазов „Една българка” се изучава най-подробно. Смятали, че русенската майка, чиято личност в днешно време е придобила почти митологични черти, е прототип на Вазовата героиня.

„Малко са учениците от горните класове, които например знаят, че Захари Стоянов е бил съпруг на дъщерята на Баба Тонка - Анастасия. Малцина са и тези, които помнят от учебниците, че авторът на „Записки по българските въстания” е умрял в Париж. Повечето смятат, че след като е погребан в Русе, е починал тук”, казва Лебикян.

Много често екскурзоводът приканвал групите ученици да свалят шапките си в Пантеона и им припомнял, че това място, в което са положени костите на редица наши национални герои, е свято за България.

„Радостно е все пак, че много родители водят децата си тук от най-ранна възраст и им разказват за нашите възрожденци”, завършва Лебикян.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини