Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически познания

  • 31 март 2014 17:23

  • 1811
  • 2
Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически познания
©

Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически умения, показа проучване на Министерството на образованието, проведено през януари тази година, пише "Дневник".

Изследването е било организирано, след като данните от международното проучване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показаха, че близо 44% от учениците на 15-16 години умеят само елементарни изчисления по математика.

В новото проучване 10% от 12-класниците са постигнали най-лошото първо ниво, като са събрали резултати от 0 до 7 точки. Учениците, които попадат във второ ниво, са 30.8% от участвалите в изследването. Те са получили между 8 и 14 точки.

Според анализаторите, цитирани от пресцентъра на Министерството на образованието, учениците на тези две нива демонстрират елементарни математически умения. Една трета от тях умеят само да решават задачи за квадратно уравнение и да работят с корени - без да ги сравняват. Близко до долния праг за покриване на изискванията са резултатите в областта на статистиката и вероятностите. Резултатите на тези ученици по компетентност, математическа комуникация и аргументация са под 10%.

Други 28% от 12-класниците са показали "резултати, надхвърлящи очакванията", пише просветното министерство.

Целта на проучването е да се анализира равнището на усвояване на знания и умения на учениците по математика в различни видове училища - профилирани, професионални и средни общообразователни. Освен това от министерството ще събират допълнителна информация за необходимата посока за усъвършенстване на действащите в момента учебни програми по математика.

В проведения през януари първи етап от изследването са участвали 15 111 ученици от всички видове училища във всички области.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1811 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
10

2014.04.06 | 13:41

1
Естествено, те учищата на идиоти те правят, и да си роб на системата. Не взимайте училищата на сериозно, ако искате да успеете, тия промивалнии на мозъци!!!
мое мнение

2014.04.06 | 13:41

2
Взаимно е според мен, но по - голяма вина имат учителите. Все пак взимат заплати, а резултати..?? Учениците няма да са нормални ако не бягат. Може ли да стане детето в 6:30 и да се прибере в 14:00 и да учи още 4 часа, а оня да взима п-ари??? Учителите са станали шефове. Срамно е само децата да са виновни.

Добави коментар

Водещи новини