Ботев стана мишена на чиновниците

  • 20 юни 2013 06:22

  • 3137
  • 8
Ботев стана мишена на чиновниците
©

127 г. след като бе прострелян на връх Вола, Ботев стана мишена и на чиновници.

Половината стихове на великия поет за малко не изпаднаха от учебниците, съобщава "Стандарт". Според готвени промени в школските програми, качени на сайта на МОН, за задължително изучаване са посочени само 4 стихотворения - "На прощаване", "До моето първо либе", "Обесването на Левски" и "Хаджи Димитър". Липсват "Моята молитва", "Майце си", "Борба". От Вапцаров са останали само "Песен за човека" и "Романтика", а "Тютюн" е заменен с "Осъдени души".

Проектът за нови учебни програми се разработва от година и половина и е подписан преди 3 месеца от предишен министър. "

Докато аз съм на поста, творба на Ботев или Вапцаров няма да отпадне от програмата", отсече новият министър на образованието проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна пред "Стандарт".

Десислава Станева
3137 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
годо

2013.06.27 | 22:22

8
И да кажа на сегашния и всички бъдещи министри на образованието, забравете за всякакви опити да цензурирате Ботев, всеки опит за това ще срещне категоричният отпор на народа!Всички вие и ние сме преходни, Ботев е вечен!
Борба

2013.06.27 | 21:43

7
В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде... На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра, нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост... Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, камък основен за да положи на лъжи свети, а ум човешки да скове навек в окови тежки! Соломон, тоя тиран развратен, отдавна в раят найде запратен, със свойте притчи между светците, казал е глупост между глупците, и нея светът до днес повтаря - "Бой се от бога, почитай царя!" Свещена глупост! Векове цели разум и совест с нея се борят; борци са в мъки, в неволи мрели, но кажи, що са могли да сторят! Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша с вяра: млъчи, моли се, кога те биять кожата ти да одере звярът и кръвта да ти змии изпият, на бога само ти се надявай: "Боже, помилуй - грешен съм азе" думай, моли се и твърдо вярвай - бог не наказва, когото мрази... Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува! И като залог из род в потомство ден и нощ - вечно тук преминува. И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно! кипи борбата и с стъпки бързи върви към своят свещени конец... Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"

2013.06.24 | 16:56

2
Ботев поет,мечтател,романтик,нежна душа и най вече обича народа.Революционер на думи,но мъж на честа,когато П.ХИТОВ му отказва да тръгне с четата.Затова изпада в мъка и болка,но и когато овчаря си поисква парите за овцете,изпада в малодушие.Тогава високия мъж от близките край него стреля зад гърба му.Това по ''виждането'' на Слава Севрюкова,ХР.Нанев
Антонов

2013.06.25 | 02:12

6
127 г. или 137 г. ? Доколкото са ме учили по история годината на смъртта му е 1976 г...
Никодим

2013.06.24 | 16:56

4
Има няма 37 години до 1976 :)
вили

2013.06.24 | 16:57

5
ЕДНО ГОЛЯМО Б Р А В О !!!Има и достойни българи в парламента!!!!
наблюдател

2013.06.24 | 16:56

3
Позор за съвременните обитатели на България, не граждани, а статисти повечето небългари. Отнемат ни един от най гениялните поети и революционери! а ние не вдигаме гневно десница за да я стоварим върху националните предатели!

2013.06.21 | 23:12

1
Тук по горе един възрастен човек,живеещ някъде в Северна Европа,постоянно пише дълги и ''потресаващи истини'' за нас.Казва се Стефан Чолаков.Преглеждайки сайтовете за новини,човек се натъква на омраза против''мръсни комунисти'' и вулгарен език.Каква е тази мания против всички да се пише.Забравил и ''д-р'' пред името си този път.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини