Образователният министър: Децата ни не са неграмотни

  • 11 юни 2013 21:01

  • 1946
  • 10
Образователният министър: Децата ни не са неграмотни
©

Учениците от седми и дванайсети клас са се справили по-добре на изпитите по български език и литература в сравнение с миналата година. Това показват резултатите. Работите вече са проверени от просветните експерти.

Оказва се, че за зрелостниците е било по-лесно да отговарят на въпросите от теста, които имат посочени отговори, вместо на тези, на които трябва сами да измислят какво да напишат.

361 ученици тази година са получили пълна шестица на матурата по български език. 8404 са оценките над 5,50, а двойките са над 2800.

„Децата ни не са неграмотни”, категоричен бе образователният министър Анелия Клисарова.

От няколко години учениците от 12-ти клас имат матура с 41-а задачи. Последната е писането на текст по произведение на наш автор. Тази година зрелостниците писаха за „Изгубената родина” в „Заточеници” на Пейо Яворов. Оказва се, че 28% от всички явили се не са писали по нея, информира Нова телевизия.

Все още проблем, както за зрелостниците, така и за седми клас, е извличането на информация от текст.

Главният експерт "Образователни програми" в МОН Милена Иванова посочи, че е разочарована от лексиката, която зрелостниците използват.

Така средният успех на дванайсетокласниците е 4,26 - отново по-висок от миналогодишните резултати. Имало обаче отговори, които изненадали неприятно експертите.

В същото време от над 58 500 кандидат-гимназисти само 24 са получили пълна шестица.

„Всеки един от седмокласниците е решил 47% от теста средно”, обясни директорът "Образователни програми" в МОН Евгения Костадинова.

За първи път резултатите им са сравнени и с това, което е показал випускът им на изпитите в 4-ти клас.

„Естествено, резултатите в седми клас на същия този випуск са по-ниски от четвърти клас”, коментира Евгения Костадинова.

Причината - различният материал, на който са изпитвани децата, а не това, че са забравили какво са учили. Зрелостниците ще могат да видят проверените си работи от петък до вторник в училищата си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1946 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Десислава Николова

2013.06.21 | 11:42

10
Различни издателства?!! Защо?!! Това е Основно образование от 1 - 4 клас. За мен оценката е за учителя, и от нея трябва да се изхожда- каква заплата да получава!!! А, когато имаме повече от 1 - 2 души с двойки в клас, че дори над 50% - ЗА МЕН НЯМА СПОР, кой е виновен. Децата са ни умни и в трудна възраст, и обстановка в която растат - от нас зависи да ги научим да обичат предметите.... Само хора емоционално заредени с любов по предметите, могат да ангажират вниманието и възможносттите на децата ни! Имали статистика за 2 по- математика от колко - колко деца, не ходещи на допълнителни уроци - вземат матурите?!! Заплата не се плаща, когато се работи само с едно- две деца, с който баба, дядо се занимават в къщи...Когато родителят е принуден да взема ролята на учител и да дообяснява... На Училище - се учи! Само в България може учителят да получава заплата - без да си е свършил работата, защото децата са си деца, пък и ние като родители, си мълчим...
Ина

2013.06.17 | 23:17

9
Изобщо не са! Само дето не могат едно изречение грамотно да напишат и смислен изказ да направят. Това, че ще се правим, че го няма и ще ги хвалим колко са добри, няма да повиши степента им на грамотност и обема на знанията им.

2013.06.17 | 23:17

8
Госпожата има ли представа, че на матурите се преписва масово и се използват подсказващи устройства, които заливат пазара. Учениците после се хвалят как са преписали. Явно тази госпожа няма представа какво е положението в образованието.

2013.06.17 | 23:17

7
Учениците са неграмотни. Те преписват, подсказва им се на изпити и по време на учението. Ако не се прави това просто няма да завършат. Ако не е разбрала това госпожата да си ходи. Образованието има нужда от компетентен министър.

2013.06.17 | 23:17

6
Госпожо министър аз лично като учител давам на учениците си да преписват. Иначе ще отпаднат и ще загубим парите, които следват ученика. Не искам да остана без работа и заплата, разбирате ли?

2013.06.17 | 23:17

5
Предстоят изпити за 8 клас по английски език. Учениците са много слаби, но приети с тройки в езикова паралелка за да носят пари. Няма как да не им подскажа верните отговори. И Вие ще го направите и ще се хвалите с фалшиви резултати. Важното е, че парите за учениците ще са в училището.

2013.06.17 | 23:17

4
Махнете тази жена докато не е съсипала образованието. Тук трябват истински реформи. Махане на делегираните бюджети, а не смехотворни възклицания, че учениците са грамотни
Светозар

2013.06.17 | 23:17

3
По добрите "оценки" са за сметка на частните уроци които плащаме ние родителите. Тове е от доста години насам. Колкото и да учат децата, ако не ходят на частни уроци повече от 4 няма да изкарат. Всеки родител на дете с оценки над 5 е дал минимум 1500-2000 лв за учебната година за частни уроци. В момента учебната програма на учениците е ужасна. Учебниците са написани на невероятно висок и неразбран стил, който дори висшист ще разбере чак след третото прочитане. Считам че единственият успешен образователен министър последните години беше Й. Фандъкова защото е учител, но много накратко за съжаление.

2013.06.17 | 23:17

2
Госпожо явно не разбирате никак от образование- Там трябват сериозни реформи, а вие говорите общи неща.

2013.06.17 | 23:16

1
Малко училища, но с качествено обучение

Добави коментар

Водещи новини