Новият министър на образованието: Няма да се променя режимът за изучаване на турски

  • 04 юни 2013 08:17

  • 8738
  • 25
Новият министър на образованието: Няма да се променя режимът за изучаване на турски
©

Не знам кой и по каква причина беше поставен въпроса със задължителния статут на майчиния език. Това заяви пред БТВ министърът на образованието Анелия Клисарова.

Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език, успокои министърът. Тя припомни, че има три вида подготовка - задължителната подготовка, задължително избираемата подготовка, където влиза майчиния език и свободно избираема подготовка. За да се изучава турски език например трябва да се съберат достатъчно брой деца, мисля че бяха 10, за да се създаде нова паралелка, уточни Клисарова.

Тя съобщи, че от 1994 г. няма нови учебници по майчин език. Най-много ученици в България избирали да изучават турски, иврит, и арменски. Огромен брой обаче предпочитали Информационни технологии като ЗИП, а не майчин език, каза Клисарова.

Необходимо е учебниците по майчин език да бъдат издавани чрез Министерството на образованието, за да не се допуснат учебници, в които не се знае точно какво е съдържанието и например да се стигне до внос на помагала от чужбина. Тя отрече да възнамерява да въведе задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Целта е децата да имат социални контакти, а не да бъдат вкарвани в класната стая, заяви Клисарова.

На матурите се отбелязва добра тенденция за повишаване на броя на шестиците и намаляване на слабите оценки, спрямо 2012 г. Най-добри са резултатите по български език и литература и по чужд език, разкри Клисарова.

Издадена е заповед до всички началници на РИО да се извършват специални проверки на изправността на всички уреди, електрическите инсталации, строг контрол на достъпа на МПС. Мерките се наложиха след като 8-годишно дете загина нелепо след като греда от футболна греда се срути и го удари фатално по главата. За нарушения ще отговорят не само шефовете на РИО, а и директорите на училища. Необходимо е в училищата да има лекари. Във Варна, откъдето е Клисарова, в големите учебни заведения има лекари, а в малките училища има медицинска сестра.

По отношение на тревожните данни за пиенето и пушенето сред учениците министърът подчерта, че е необходимо освен семейната среда да се издигне и авторитета на българското училище. Като лекар тя препоръча тоталната забрана за пушене да се отмени за нощните заведения след 12 часа полунощ.

Надявам се да има повишаване на заплатите на учителите, каза Клисарова и уточни, че в бюджета за тази година не са предвидени средства за това.

Novini.bg
8738 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
juji

2013.06.11 | 23:41

25
По повод изучаването на турски което и напоследък гледам из социалната мрежа фейсбук със листове на които пише не на турския явно някой хора не могат да разберат че това няма как да се случи,спрете да се впрягате и да спорите за такива неща,ако за миг си представим че това е възможно никога няма това да е задължителен за обучението език а по желание но едва ли ще има толкова хора които да искат и паралелки за турски няма как да просъществуват,лично аз знам почти 5 езика и мисля че всеки един от тях ми е полезен когато пътувам няма лошо човек да знае и турски,китайски или какъвто и да е език ако ще му е от полза след време.
Anti DPS

2013.06.11 | 23:40

24
Mama vi deiba rqzana !!!!!!!!!!!!!
ГЕРБЕР

2013.06.11 | 23:40

23
ДНЕС от 18:00 ч. протест пред НаРОДНОТО СЪБРАНИЕ В ПОДКРЕПА НА ГЕРБ! ИСКАМЕ КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ, УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ, ИСКАМЕ СИ ХУБАВИТЕ ПЪТИЩА И МАГИСТРАЛИ!!!!!!!!! ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, АКО ТОВА БЕЗУМНО УПРАВЛЕНИЕ ПРОДЪЛЖИ!!!!!!!!!!
ГЕРБЕР

2013.06.11 | 23:40

22
ЦЕЦО ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!
????

2013.06.08 | 14:42

21
В коя държава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО-ИЗБИРАЕМО се изучава ,, майчин език" и държавата заплаща тази услуга от бюджета си? В Русия и САЩ трябва ли, да се учат в образователните им системи по 100 майчини езици! Учи ли се като майчин език- ,,български език" в Македония, Турция, Гърция или Румъния? Тези държави колко пари дават от бюджета си затова???? Това ако стане, спирам детето си от училище! То и сега е пародия на образование, а представям си след тази гавра!?!
до 18

2013.06.05 | 02:36

20
Искам да питам в Германия като страна членка на ЕС турците учат ли майчин език???
ани

2013.06.05 | 02:33

7
Ето още една тъпа овца . Никъде по света няма такова понятие - "майчин език" - що за простотия е това.Имаме си официален език БЪЛГАРСКИ , който иска да учи друг - на курсове след училище .
daskal

2013.06.05 | 02:36

19
ponyatiyeto maycin ezik e viveden otministerstvoto na obrazovaniyeto i oznacava ezika na koyto govoris v kisti dali ste se izucava ili ne ne ye problem vie gladayte da si zapazite bilgarskiya ezik ce ne ostana v bilgariya koy da go govori ucete angliyski i nemski te nali ne sa vi cujdi a ostavete tova koeto konstitutsiyata razrasava da se polzva ot naroda

2013.06.05 | 02:34

15
Е голям експерт се оказа - ето ти един факт, в който се споменава за майчиния език, за който ти като човек, обиколил Света се изказваш така компетентно- " С присъединяването на България към ЕС, тя се задължи да приеме няколко конвенции и договора относно малцинствата на нейна територия. Спрямо тях, България е ДЛЪЖНА да им осигури обучение на майчин език, новини, предавания, ако поискат и цели телевизии и радиа на техен език, табелки по улиците на майчин език… "
az

2013.06.04 | 10:24

1
Да така е
Георги

2013.06.04 | 17:44

3
Като са българомохамедани да изучават български. Турски като свободноизбираем предмет е приемлив. Задължително избираем - няма да си пусна детето в такова училище. Който иска да си го учи по желание, а не по задължение.

2013.06.05 | 02:35

18
Май много хора не знаят какво означава задължително избираем предмет. Ако например в програмата има 2 задължително избираеми предмета това означава че децата задължително трябва да си изберат два предметета от списък. Задължително е да изучаваш теди два предмета, но кои точно са ти си изпираш. А когато е свободно избираем това означава че е извън училищната програма - може да избереш допълнителен, но може и не.
ЕС

2013.06.05 | 02:34

17
Като ядохте кюфтетата не ревахте.Когато България подписваше конвенцията къде блеехте,сега тръгнали да ми реват.Приказката за кервана и кучетата си спомнете,и продължавайте да си лаете.Ревахте много за затворените АЕЦ реактори,и какво?Най - бедни в ЕС,ето това е срамното,100 евро пенсия,ето това е срамно,15 евро детски,ето това срамно.Да изчистим заедно тези негативи от името на България,а не да се насторйваме един срещу друг.СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА,обратното е пагубно за България.Не турците в анадола,а хората нехаещи за България да я напуснат,има много псевдо патриоти
МАЙЧИН ЕЗИК

2013.06.05 | 02:33

10
Защо Туркия език се го наричат МАЙЧИН?

2013.06.05 | 02:34

16
А ти защо не си се научил да пишеш грамотно на български език?

Добави коментар

Водещи новини