Продават за хилядарка лекции за цял семестър

  • 26 ноември 2012 06:46

  • 954
  • 0
Продават за хилядарка лекции за цял семестър
©

1200 лева излиза комплект от писмени разработки и лекции само за един семестър от висшето образование у нас. 1000 лева струват лекциите и курсовите работи по 5 предмета на студент, който го мързи или просто не може да ходи на лекции, защото трябва да работи, за да се издържа в кризата. Ако се добавят 3 презентации и едно академично есе, сумата набъбва с още 200 лева. Това показа проучване на „Монитор”.

Комплект лекции вървят на промоция в нета срещу 15 - 20 лв. Кризата и необходимостта на много от студентите да се издържат сами превръща търговията с научния труд в истинска машина за пари. Ако допреди няколко години в интернет се продаваха основно дипломни работи и теми за държавен изпит, то сега там може да се намери пълен асортимент от писмени разработки не само за студенти, но и за ученици.

Оживената търговия между редовни и задочни студенти тече не само в сайтовете, a и в студентските форуми. На символичната цена от по 15-20 лева върви в интернет комплект лекции по даден предмет за студенти в редовна форма на обучение в един от пловдивските вузове.

Част от търговците обаче хитруват провери „Монитор”. За да могат едновременно да спечелят и да запазят записките си, те ги продават само срещу преснимане. Комплект пищови за специалностите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” пък се продават за 15 лв. Пазарната ниша толкова се е разраснала, че вече се търгувaт дори и презентации. Така например представянето на темата „Социално осигуряване” може да се закупи срещу 32 лв. Цените на курсовите работи и казусите пък зависят от обема.

На страница се заплаща между 4-8 лв. или при средна цена от 6 лева и 30 страници обем цялата курсова излиза 180 лева. „Не е редно, но прибягвам до тези услуги. Нямам време да ходя на работа, да напиша всички курсови и да ида и на изпит. Едновременно с това не искам да влача изпити и да бавя завършването си, затова си купувам курсови работи, излизат ми около 30-50 лв.”, разказа студентка по финанси, използвала услугите на търговците с курсови работи. Най-солено излизат академичните есета, при които за страница се плаща по 9 лв. Така една разработка от 10 страници излиза 90 лв.

„Ако не си купят курсовата работа, те я преписват дословно от интернет и ако преподавателят проверява достатъчно отговорно, засича плагиатството. В такива случаи давам друга тема и искам студентът да изготви нова курсова работа, коментира от своя страна преподавателят в Софийския университет проф. Боян Вълчев.

„За съжаление образованието и най-вече хуманитарното образование днес не се ползва с почитта на нашето общество”, добави още той.
 Освен за студенти обаче продажбата на писмени работи в нета вече се предлага и за учениците. Есетата по литература до пет страници вървят по 20 лв. По-обемните разработки за гимназисти струват 30-40 лв. В такъв порядък вървят и темите за кандидатстудентски изпит.

Последвайте канала на

Novini.bg
954 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини